Ko je lažni Isus iz Rusije, bivši saobraćajac koji tvrdi da bog govori kroz njega, uhapšen zbog zlostavljanja i iznude…

0
Foto: Profimedia

Ruske vlasti pokrenule su specijalnu operaciju hapšenja bivšeg saobraćajnog policajca koji tvrdi da je Isusova reinkarnacija i koji je poslednje tri decenije vođa kulta smeštenog daleko u Sibiru.

Helikopteri i naoružani policajci upali su u zajednice koje je vodio Sergej Torop, poznat kao Vizarion među njegovim sledbenicima, i uhapsili ga sa još dvoje pomoćnika. Na teret mu se stavlja organizovanje ilegalne verske zajednice, kao i iznuđivanje novca od sledbenika i emocionalno zlostavljanje.

Foto: Profimedia

U akciji hapšenja učestvovali su agenti ruske službe bezbednosti, kao i policija i druge agencije.

Torop, koji je 1989. godine izgubio posao saobraćajnog policajca, tvrdio je da je doživeo “buđenje” kada je sovjetski režim počeo da propada. Godine 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao “Crkva poslednjeg zaveta”, piše Gardijan.

Nekoliko hiljada sledbenika živi u udaljenim zaseocima u regionu Krasnojarsk u Sibiru, a preobraćenici u kult su iz cele Rusije, ali i hodočasnici iz inostranstva.

Foto: Profimedia

“Ja nisam bog. I greška je gledati na Isusa kao na boga. Ali ja sam živa reč boga oca. Sve što bog želi da kaže, on govori kroz mene”, rekao je Vizarion za Gardijan 2002. godine.

Ruski mediji su izvestili da se u izvornoj ideologiji ovog kulta tvrdi da je Isus nagledao ljude iz orbite blizu Zemlje, a da je Devica Marija upravljala Rusijom. Vizarion se kasnije proglasio Isusom.

Foto: Profimedia

Njegova zajednica praktikuje obrede izvučene iz pravoslavnog hrišćanstva sa ekološkim principima, poput veganstva. Novčana razmena je zabranjena. Sledbenici nose jednostavnu odeću i računaju vreme od 1961, godine kada je Vizarion rođen, a Božić se proslavlja 14. januara, na njegov rođendan.

Nije poznato šta će biti sa sledbenicima sada kada je njihov vođa uhapšen. Zvanična ruska pravoslavna crkva već dugo osuđuje tu grupu, ali zvaničnici su poklonike uglavnom ostavljali na miru. Neki ruski mediji izvestili su da se zajednica umešala u spor u vezi sa lokalnim poslovnim interesima.