Ko je kriv za stampedo na planini Meron: Izraelska vlada pokreće istragu o smrtonosnom metežu na jevrejskom hodočašću

0
Handout / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Izraelska vlada je danas saopštila da će biti pokrenuta istraga o metežu tokom jevrejskog hodočašća u kojem je poginulo 45 osoba.

Državni kontrolor Matanjahu Englman je danas rekao novinarima u Jerusalimu da će se njegov izveštaj fokusirati na postupke donosilaca odluka, policije i spasilaca na terenu.

“Ovo je događaj koji je mogao biti sprečen. Nameravam da istražim okolnosti koje su dovele do ove katastrofe”, rekao je on.

Englman je blizak premijeru Benjaminu Netanjahuu, koji ima političku podršku ultra-ortodoksnih partija i čija je vlada na udaru kritika jer je dozvolila masovno okupljanje.

Englman je međutim rekao da u poslednje vreme nije bio u kontaktu sa premijerom.

Četrdeset i pet osoba je poginulo i više od 150 je povređeno u metežu koji se stvorio među više desetina hiljada ultra ortodoksnih Jevreja na svetilištu na severu Izraela.

Pretpostavlja se da se neko sapleo u tesnom prolazu koji vodi ka svetilištu, što je izazvalo metež i paniku među vernicima.

Povodom praznika Lag BaOmer ultra-ortodoksni vernici okupljaju se na brdu Meron. Na proslavama vlada ogromna gužva, uz plesove i paljenje logorske vatre.