Kako to u Srbiji obično i biva kada se (nebitno da li je reč o fudbalu ili košarci) sretnu Partizan i Crvena zvezda, i nakon ove finalne serije ABA lige više je bilo reči o onome što nema ama baš nikakve veze sa sportom, nego o samoj igri koju su beogradski večiti rivali tokom te tri utakmice prikazali.

Iako je Crvena zvezda ekspresno „pometlala“ ekipu Željka Obradovića, upisavši tako šestu uzastopnu pobedu nad njom, i do svoje sedme titule jadranskog prvaka došla pred prepunom crno-belom Arenom, čak i pored svih tih presedana minula serija verovatno će se pre pamtiti po onome što se dogodilo uoči trećg meča.

Naravno, reč je o fizičkom obračunu Džejmsa Nanelija i Stefana Lazarevića, u kom je američki košarkaš Partizana, prilikom smene ekipa na prepodnevnom šuterskom treningu, zvezdino krilo udario pesnicom u glavu i naneo mu telesne povrede. Večiti rivali brzo nakon toga oglasili su se saopštenjima i objavili nekoliko snimaka sukoba sa nadzornih kamera, pokušavajući da speru ljagu sa svojih igrača, ali činjenica je da ti video snimci nisu ponudili ništa relevantno, jer su na njima bili prikazani samo delimični isečci tuče na osnovu kojih se ne može pouzdano utvrditi „ko je prvi počeo“.

Partizan je u zvaničnom saopštenju naveo da je Lazarević prvi napao Nanelija, nakon čega je iskusni američki košarkaš u odbrani odreagovao, kao i da je sportski direktor KK Crvene zvezde Milan Dozet nakon incidenta čelnicima crno-belih predložio da se sve zaboravi i snimci obrišu. S druge strane, Zvezda je, naravno, stala u odbranu svog igrača, tvrdeći da je Naneli bio taj koji je prvi počeo da vređa i ulazi u fizički obračun.

Obojica košarkaša su nakon toga u policiji dali izjave, a sve je rezultiralo time da nijedan ni drugi nisu bili u sastavima svojih ekipa u trećoj utakmici. Lazarević zbog povrede koju je tokom sukoba zadobio, a Naneli zbog odluke Željka Obradovića.

Nekoliko dana nakon incidenta, oglasio se i Džejms Naneli, ističući da je Lazarević bio taj koji je inicirao sukob, i da se on samo branio.

„Bitno mi je da ja znam ko sam i šta sam, a ne šta drugi misle o meni“, napisao je Naneli na društveni mrežama. „Nisam ono što drugi žele da budem. Ja sam ja. Izmišljotine i manipulacije nisu bile neophodne u ovoj situaciji jer postoje jasni video dokazi koji otkrivaju da sam morao da se zaštitim od agresivne osobe. Nakon pokušaja da smirim situaciju, sa rukom oko vrata i pesnicom koja je krenula ka meni, nisam imao drugog izbora nego da se odvojim od njega. Nema nikakvog animoziteta prema njemu, nadam se da je dobro.“

Džejlin Smit, košarkaš Partizana koji je prisustvovao sukobu i koji je pokušavao da razdvoji Nanelija i Lazarevića, potvrdio je priču svog saigrača, objasnivši da je, po njegovom mišljenju, Lazarević iz svlačionice izašao s namerom da isprovocira Nanelija.

„Kamera nije snimila ono što sam ja video“, izjavio je Smit za domaće medije nakon treće utakmice.  „Momak koji nije igrao je isprovocirao Džejmsa. Izašao je iz svlačionice s namerom da nešto uradi, video sam to, i Džejms se samo branio. Verujem da bi u takvoj situaciji svako poneo onako kako se poneo Džejms. Jednostavno, nije dao na sebe.“

Nešto pre toga, Sport Klub objavio je sliku izjave koju je Lazarević istog dana dao u policijskoj stanici na Novom Beogradu.

„Dana 19. 05. 2024. godine  sam po dolasku u Beogradsku arenu otišao u svlačionicu kako bih se spremio za trening. Kada sam se spremio za trening krenuo sam ka teretani koja se nalazila preko puta Zvezdine svlačionice.

Kada sam izašao iz svlačionice video  sam da se ispred mene nalazi igrač KK Partizan Džejms Naneli koji je me je na prethodnoj utakmici uhvatio za vrat. Bio u društvu sa još jedinom igračem Partizana – Džejlenom Smitom. Ja sam se Naneliju obratio po imenu na engleskom jeziku, a zatim mu prišao i upitao ga: ‘Da li je normalno da hvataš čoveka za vrat za vreme utakmice?’ na šta mi je on odgovorio: ‘Da, jeste’, a zatim je krenuo da psuje nešto na engleskom jeziku.

On je u jednom trenutku krenuo da uzmiče unazad jer smo bili relativno blizu licem u lice, da bi me nakon toga densom rukom udario u predelu lica, ispod levog oka, a ja sam ga potom uhvatio za vrat i oborio ga na pod. Dok sam ga držao na podu, osetio sam da me igrač Partizana Džejlen Smit vuče oko struka kako bi nas razdvojio, a u tom trenutku su izleteli i moji saigrači kako bi nas razdvojili.

Pošto su nas razdvojili, nije više bilo sukoba i svako je otišao u svoju svlačionicu. Ja sam posle tog događaja odradio ceo trening i nakon toga je došao klupski doktor Nebojša Mitrović koji mi je sanirao povredu na licu, a u međuvremenu se pojavila patrola policije. Ja sam po proceduri koju mi je naložila policija otišao u KBC Bežanijska kosa gde sam izvršio potrebne preglede i dobio lekarski nalaz“, stoji u policijskom zapisniku.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.