Zapadni mediji su preneli da američke tajne službe veruju da je Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, preminuo. Prema njihovim izveštajima, on je neposredno pred smrt pripremao napade na neke „zapadne ciljeve“, kako bi povratio Al Kaidi status koji je izgubila rastom Islamske države.

Hamza bin Laden je sin Osame bin Ladena i njegove žene Khairah Sabar, jedne od tri koje su preživele. Ona je živela sa nekadašnjim najtraženijim čovekom sveta i u Abotabadu gde je ubijen, piše Gardijan.

Hamza je, prema mišljenju Stejt Dipartmenta, rođen 1989. godine i to u Džedi, gde danas žive Osamina majka i braća.

On je imao dva poznata braka. Jedan je otkriven kada je eliminisan njegov otac i to na VHS snimku koji je pronađen u zgradi u Abotabadu. Na snimku je prikazano venčanje Hamze bin Ladena i ćerke jednog od bivših vođa Al Kaide Abdulaha Ahmeda Abdulaha.

Prema nekim porodičnim izvorima, drugi brak je sklopio sa ćerkom Mohameda Ata, glavnog izvršioca napada na kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine.

Hamza se na snimcima Al Kaide pojavljuje od kada je bio tinejdžer. Njegov mentor bio je bivši pomoćnik sadašnjeg vođe te terorističke organizacije Ajmana al-Zavahirija. Kada je Amerika raspisala poternicu i odredila nagradu za hapšenje sina Osame bin Ladena, Saudijska Arabija mu je oduzela državljanstvo.

Poternica je raspisana jer je on direktno pozivao na „rat protiv Londona, Vašingtona, Pariza i Tel Aviva“, a navodno je najavljivao i da će napasti Sjedinjene Američke Države, kako bi osvetio smrt svog oca.

Upravo je nakon smrti Osame bin Ladena pronađen veliki broj pisama koja govore o tome da je bivši vođa Al Kaide pripremao svog sina da ga nasledi na tom mestu, piše Gardijan.

Ipak, čitava familija Bin Laden bila je protiv toga.

Njegov stric, Hasan bin Laden, Osamin rođeni brat, rekao je da je postojala nada u familiji, da Hamza neće krenuti očevim putem.

„Kada bih ga danas video, rekao bih mu da dvaput razmisli, da ga Bog vodi i da ne prati korake svog oca. To ljude navodi da uđu u najtamnije delove svoje duše“, rekao je jednom Hasan bin Laden.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.