Popularni hrvatski voditelj Aleksandar Stanković ugostio je u svojoj emisiji „Nedeljom u 2“ glumicu Jelenu Veljaču, a pošto su imali „žestoki verbalni okršaj“ – kako je to okarakterisala splitska Slobodna Dalmacija – Stanković se našao na meti kritika, uglavnom na društvenim mrežama.

Spor je nastao nakon pitanja o inicijativi Me Too.

Stanković je pitao Veljaču zašto je Selma Hajek dopustila sebi da je Harvi Vajnstin zlostavlja, a potom je glumila u njegovim filovima, kao i zašto je o tome ćutala 14 godina.

„To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Vi sekundarno viktimizirate Selmu Hajek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste beli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, da nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći. Nije isto da li muškarac ili žena vode Nedeljom u 2“, rekla je Veljača.

Potom je Stanković pitao Veljaču gde je po njoj granica između udvaranja i seksualnog uznemiravanja, na što mu je ona odgovorila:

„Postoji jasna razlika. Udvaranje može biti odbijeno. Čovek je došao, doneo cveće, ona je rekla ne… Ako bi stavio ruku na koleno, a nije bilo dozvoljeno s druge strane, onda je to apsolutno seksualno uznemiravanje.“

Potom su usledili brojni komentari na Stankovićev račun, što je došlo do te mere da je morao da se oglasi na Fejsbuku.

„S obzirom da sam u dosadašnjoj karijeri napravio više desetina emisija na temu zaštite ljudskih, ženskih, manjinskih, seksualnih i drugih prava nemam potrebnu dodatno da objašnjavam svoja stajališta. Više manje o meni se sve zna. Ko hoće verovati da mrzim žene, ili nekog trećeg nakon 20 godina javnog obavljanja ovog posla, slobodno. Međutim nakon jučerašnje emisije sa Jelenom Veljačom javilo se više novinara s istim pitanjem jesam li u svađi sa gošćom i šta sam tačno mislio kada sam govorio o slučaju Selme Hajek.

Gošća i ja se nismo lično sukobili, sučelili smo stajališta, a to se događa u svakoj Nu2. Govoreći o poznatoj holivudskoj glumici u polemici sam izneo i stajalište kako nije trebalo da ostane u poslovnom odnosu sa nekim ko ju je seksualno uznemiravao. To mislim i dalje. U smislu zadovoljenja pravde potrebno i društveno poželjno bi bilo da je prijavila zlostavljača, ali prihvatam sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li to da uradi.

Ova tema je izazvala dosta komentara i na FB stranici Nu2. Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se neko vređa i preti. Juče je bilo i pretnji kako bi mi bliske članove porodice trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao, kao i fizičkih pretnji. Molim vas da ne ostavljate takve komentare.

Kako Jelena Veljača kaže, ja sam veliki beli muškarac i znam da moram biti naučen na takve stvari. Naučen, ali ne i pomiren s tim. Moja porodica ne mora i trudiću se koliko mogu da ih čuvam od takvih gadosti“, napisao je Stanković na Fejsbuku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.