“Ko će da ih bojkotuje ili neće – i to ćemo da vidimo…”: Vučić o parlamentarnim izborima 2022.

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se “videti” da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori uz redovne predsedničke 2022. godine.

“Ko će da ih bojkotuje ili neće – i to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija i dodao istraživanja pokazuju da nijedna opoziciona stranka danas ne bi ušla u parlament.

Vučić je izneo tvrdnju da jedan deo opozicije ima više medijskog prostora od njega i njegove Srpske napredne stranke.

“Nisu mediji svima krivi, kako bi oni želeli da kažu, nego nerad, bezidejnost i napadi na sve što se uradi i izgovori”, dodao je on.

Govoreći o sastavu Skupštine Srbije, Vučić je rekao da će možda biti opozicije u njoj, a kako je objasnio, parlament će imati ulogu da pokaže odgovornije ponašanje “od onog koji je oduzimao reč poslanicima bez razloga” i gde neće moći da se unosi kamenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne mora ni da kaže šta je odgovor Srbije ako bilo ko misli da poruka Beogradu treba da bude “priznajte Kosovo a dobićete ništa i vaš narod će biti izložen pogromu kao 17. marta 2004. godine”.

Upitan za izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je kazao da od predsednika Srbije očekuje “dalekosežnu” odluku po pitanju Kosova, Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisnim rešenjima ali da to mora biti kompromis a ne ultimatum.

“Nadam se da će EU dobor razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem Unije a onda da donosi rezoluciju kojom negira postojanje Zajednice srpskih opština i kaže da to nikada neće prihvatiti ili traži da Srbija prizna nezavisnost pa da onda naknadno formiraju ZSO”, kazao je Vučić posle zatvaranja manifestacije Dečija nedelja u Beogradu.

Ocenio je i da položaj specijalnog izaslanika EU za dijalog “nije lak” kada kako je rekao, iz Prištine dobije poruku da neće ni da razgovaraju o onome što su potpisali pre sedam godina u Briselu.

“Suština je da Albanci očekuju da će neko da pritisne Srbiju. Očekujem da će velike države a ne Lajčak, u budućnosti da nam kažu ako prihvatite to i to, mi ćemo da vas potapšemo po glavi i da ti kažemo da si malo veći demokrata ili ako ne prihvatiš, da kažemo da si autokrata”, naveo je Vučić.

Vučić je odbacio kritike zbog održavanja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni i upitao kako vojska može da bude spremna da brani zemlju ako nikada nije imala bojevo gadjanje.

Vučić je kazao da je Vojska Srbije “mnogo napredovala” i da je na jučerašnjoj taktičkoj vežbi sa bojevim dejstvom “pokazala snagu.”

“Ponosan sam na vojnike i starešine i sve koji su učestvovali u tome. Srećan sam i što niko nije povredjen uz svu upotrebu bojevih sredstava jer to nije manekenska pista. Vojska je mnogo napredovala i tome se raduje svako ko voli Srbiju”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Komentarišući lokalne izbore u Šapcu, Vučić je kazao da je to “užasna sramota” i da Srbija nije videla takvo glasanje “od 1945. godine”.

“Svi predsednici biračkih odbora su njihovi, oni sami broje glasove, predstavnike opozicije oteraju na 10 metara i onda ti ljudi govore o demokratiji. Kad ste vlast na republičkom nivou, sve to morate da slušate i trpite ali ne vredi im kad su na ponovljenim izborima dobijali sve manje glasova”, kazao je predsednik Srbije

1 KOMENTAR

  1. “Ko će da ih bojkotuje ili neće – i to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija i dodao istraživanja pokazuju da nijedna opoziciona stranka danas ne bi ušla u parlament. – Још једна потврда глупости свих оних који су изашли на изборе. Апсолутно се ништа неће променити ни 2022., ни годину раније, ни две касније,… никада, уколико се априори не измени медијска слика у Србији и условима не омогући равноправни наступ.

Comments are closed.