Ko će biti novi patrijarh: Vladike sutra biraju poglavara SPC

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) bira svog novog poglavara, koji će zameniti patrijarha Irineja, preminulog pre tri meseca nakon borbe sa korona virusom, što je krajnji rok do kojeg tron može da bude upražnjen, kako to predviđa Ustav SPC.

Zasedanje Sabora počinje sutra i trebalo bi, bar prema nezvaničnim informacijama, da se održi u kripti hrama Svetog Save, na Vračaru.

Kako je objašnjeno, do izmeštanja iz Patrijaršije je došlo jer je to zbog korone pogodnije mesto.

Ime novog srpskog patrijarha – 46. po redu, a 57. poglavara, jer su to prethodno bili arhiepiskopi počev od Svetog Save, znaće se brzo, do kraja sednice, ako se ne desi nešto nepredvidjeno.

Pravo da bude izabran za poglavara ima svaki aktivni arhijerej koji je upravljao eparhijom bar pet godina. SPC čini više od 40 eparhija, odnosno mitropolija, ali su neke upražnjene.

Neophodno je da u zasedanju Sabora lično učestvuje dve trećine vladika, ali je dopušteno da odsutni poveri svoj glas drugom vladiki. Moguće je da jedan vladika bude opunomoćen samo sa jednim glasom.

Ustav SPC predviđa da se patrijarh bira žrebom, na “apostolski” način, koji je uveden u vreme patrijarha Germana, u nameri da se otkloni politički uticaj.

Aktuelni izbor prati “curenje” pojednih informacija iz Crkve, spekulacije u javnosti da bi procedura glasanja na početku zasedanja mogla da se promeni i pojednostavi, što bi izbor patrijarha učinio podložnijim spoljnom lobiranju.

Do javnosti je došlo, a nije demantovano, pismo četvorice vladika koji traže da se Sabor održi u Patrijaršiji, a ne u hramu, kako glase nezvanične informacije, uz koje se navodilo i da će vladike biti smeštene u hotelu Hilton.

Na pojedinim društvenim mrežama pominje se mogućnost da se ispred mesta gde zaseda Sabor okupe grupe građana, što se ranije nije dešavalo, pa to atmosferu pred ovaj izbor poglavara čini još napetijom.

Sinod, u čijoj je nadležnosti sazivanje Sabora, do ovog trenutka nije saopštio mesto zasedanja najvišeg crkveno-zakonodavnog tela SPC.

Prema proceduri, kako je biran patrijarh Irinej, tajnim glasanjem je prvo potrebno dobiti tri kandidata, tako što će svaki od njih imati pedeset odsto plus jedan glas, pa se glasanje ponavlja u onoliko krugova dok se taj uslova ne ispuni.

Njihova imena se stavljaju u tri koverte koje se polože u Jevandjelje. Ime novog poglavara izvlači neko od poznatih igumana manastira i predaje episkopu najstarijem po hirotoniji.

Po izboru, patrijarh će biti uveden u tron, na bogoslužbenoj svečanosti u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Njemu se predaju poglavarska znamenja – žezlo, panagija, odnosno poseban medaljon, i pana, bela patrijaraška kapa.  

Kasnije, patrijarha uvode u tron i u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara.

Njegova puna titula glasi arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Prilikom stupanja na presto, novi poglavar drži pristupnu besedu, iz koje se može zaključiti šta smatra glavnim tačkama u svom predstojećem radu.

Pred novim patrijarhom je više pitanja – odnos sa državnom vlašću, kosovski problem, izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, popuna upražnjenih eparhija…

Pravoslavne crkve potresa težak “ukrajinski” crkveni spor. Vaseljenski patrijarh dao je autokefalnost nekim crkvenim organizacijama u Ukrajini, što je Ruska pravoslavna crkva osudila kao upad u njeno kanonsko područje. SPC to, takodje, smatra nekanonskim postupkom.

U nadležnost poglavara, prema Ustavu SPC, spada predsedavanje Saborom, crkvenom “skupštinom”, koja redovno zaseda u maju i po potrebni na jesen, takodje predsedava i Sinodom, njenom “vladom”. Njegov glas je odlučujući kod donošenju odluka ako je glasanje nerešeno.

Patrijarh ima posebna  prava – časti, sveštenodejstva, uprave i prezentacije. Predstavlja SPC  pred drugim autokefalnim Crkvama, pred državom u kojoj živi i drugim državama, na raznim svečanostima, što ga čini ličnošću kroz koju se tumači stav Crkve čiji je poglavar. 

Izbor poglavara, po značaju, prevazilazi crkvene okvire.

Sredinom novembra prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi, mimo logičnog redosleda i pre SPC, objavio da je njen poglavar podlegao bolesti. Na sahrani je, odajući poštovanje patrijarhu Irineju, stavio da znanja da su imali lični odnos poverenja koji se, prema onom što je rekao, protezao i na njegovu državnu politiku.

Međutim, kada je patrijarh Irinej dodelio Vučiću orden Svetog Sava, hvaleći njegovu kosovsku politiku, javnosti je postalo jasnije nego do tada, da u vrhu Crkve postoje suprotstavljena mišljenja o tome. Neke vladike zatražile su varedno zasedanje Sabora.


Koliko uticajne ličnosti u Crkvi mogu da budu težak protivnik, a ne samo poželjan saveznik, pokazalo se u Crnoj Gori gde su litije u organizaciji crnogorsko-primorske mitropolije prethodile tamošnjim parlamentarnim izborima i smeni vlasti Mila Djukanovića.

Nagađanja u javnosti ko bi mogao da bude novi patrijarh počela su puno ranije nego što je zakazan izborni Sabor. Prema tekstu crkvenog Ustava,  ruku igumana do koverte sa imenom novog patrijarha vodi samo Duh Sveti, čijim prizivom počinje Sabor.