Ko bi trebalo da primi treću dozu vakcine: Evo šta kaže dr Fauči

  0
  Foto: Profimedia

  Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči ocenio je da bi vakcinisanim Amerikancima čiji je imuni sistem ugrožen mogla biti potrebna dodatna doza vakcine protiv kovida-19, javlja Rojters ukazujući da se Sjedinjene Države suočavaju sa rastom zaraženih delta varijantom koronavirusa.

  Fauči je u intervjuu za CNN rekao da se radi o „pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli hemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji“, rekavši da su to prvi kandidati za „eventualno treću revakcinaciju“, koja će verovatno uslediti.

  On je naglasio da zdravstveni stručnjaci „aktivno razmatraju“ razmatraju i da li ipak treba uvesti uputstva za nošenje maski i za Amerikance koji su vakcinisani.

  Ukazujući na studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta osoba koje su vakcinisane, Fauči je rekao kako američki zdravstveni zvaničnici analiziraju podatke kako bi odredili u kom trenutku će biti potrebna revakcinacija.

  Britanska agencija podseća da je prošle sedmice izraelsko ministarstvo zdravstva prijavilo smanjenje efikasnosti fajzerove vakcine u sprečavanju zaraza i simptomatskih bolesti.