(Beta-AP) – Održavanje preostale dve debate u kampanji između republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa i demokratskog predsedničkog kandidata Džo Bajdena je neizvesno, jer su suparnički izborni štabovi ponudili različite predloge za suočavanje stavova koji su otežani Trampovom infekcijom koronavirusom.

Predsednik Komisije za predsedničke debate rekao je agenciji Asošijeted pres da je završna debata zakazana za 22. oktobar. 

Komisija za predsedničke debate saopštila je juče da će rivali u drugoj debati „učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija, radi zaštite zdravlja i bezbednosti svih učesnika druge predsedničke debate“. Navela je da će voditelj debate ostati u Majamiju, gde je drugo sučeljavanje licem u lice trebalo da bude održano 15. oktobra.

Tramp, zaražen koronavirusom, nekoliko minuta kasnije je rekao da „neće da učestvuje u virtuelnoj debati“.

Za razliku od Trampa, Bajdenov izborni štab je naveo da je kandidat demokrata spreman za virtuelnu debatu i da se „raduje direktnom obraćanju američkom narodu“.

Bajdenov štab je potom, a pre nego što je Tramp predložio odlaganje druge i treće debate za po sedam dana, naveo da će kandidat demokrata sam učestvovati na događaju 15. oktobra i predložio odlaganje drugog duela za 22. oktobar, dan u kojem je planirano treće sučeljavanje predsedničkih kandidata.

Nakon što je Tramp odbio učešće u virtuelnoj debati, njegov izborni štab je saopštio da će šef Bele kuće umesto televizijskog duela s Bajdenom 15. oktobra održati predizborni miting.

Trampova kampanja predložila je održavanje još jedne debate 29. oktobra, pet dana pre predsedničkih izbora, što je Bajdenova kampanja odbila.

Trampov lekar je izjavio sinoć da je predsednik završio terapijsko lečenje od koronavirusa, da je posle dolaska iz bolnice u Belu kuću njegovo zdravstveno stanje stabilno pa bi mogao da se vratiti javnim obavezama ove subote. U saopštenju Bele kuće, doktor Šon Konli izjavio je da je Tramp reagovao „izuzetno dobro “ na terapiju i  da bi mogao da nastavi kampanju ovog vikenda.

Trampova kampanja pozvala je komisiju da održi debatu sledeće nedelje sa direktnim učešćem kandidata lično kako je prvobitno zakazano.

„Ne postoji medicinski razlog zašto bi Komisija za predsedničke debate organizovala virtuelnu raspravu, odloži je ili je na bilo koji drugi način izmeni“ rekao je menadžer Trampove kampanje Bill Stepin.

Predsednik komisije rekao je kasno sinoć da odluka da se debata održi virtuelno, doneta sa medicinskim savetnicima na klinici u Klivlendu, neće biti promenjena jer je potrebno da se „zaštite zdravlje i bezbednost“ svih učesnika druge predsedničke debate. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.