Skoro svakog dana čujemo za neku pretnju po sajber bezbednost koja utiče na korisnike, kompanije i organizacije. Ove pretnje mogu da dovedu do rizika u okviru mreža, podataka i uređaja, a broj ovakvih slučajeva beleži ogroman rast. Već znamo da se ove pretnje javljaju u više oblika kao što su malver ili fišing napadi – ali su često nevidljive po žrtvu dok ne bude prekasno. 

Naša moćna Galaxy bezbednosna rešenja nude višestruke načine zaštite od ovih pretnji po sajber bezbednost tako što čuvaju vaš uređaj i pomažu da kontrolišete svoju privatnost. Auto Blocker i Message Guard  su dva takva zaštitnika.

Auto Blocker

Suština Auto Blockera je u izboru – reč je o paketu dodatnih bezbednosnih mera po izboru kako biste mogli u potpunosti da kontrolišete da li želite da istražujete mogućnosti prilagođavanja koje nudi Galaxy ekosistem. Auto Blocker će zaštititi vaš Galaxy uređaj i lične podatke tako što sprečava instaliranje aplikacija iz neovlašćenih izvora. Ova funkcija takođe proverava malver i druge pretnje po sajber bezbednost i trenutno blokira bilo kakvu štetnu aktivnost do koje bi moglo da dođe. 

Primer Auto Blockera na delu je sprečavanje onoga što se zove sajdlouding ili preuzimanje aplikacija iz nepotvrđenih izvora. Namenski sajdlouding ima brojne prednosti, kao što su dodatne mogućnosti prilagođavanja vašeg telefona. Ali, ako nemate običaj da preuzimate aplikacije van standardnih prodavnica na uređaju, ova funkcija će vas zaštititi i zaustaviti potencijalne napade do kojih može doći u obliku prevara kao što je glasovni fišing – gde vas prevaranti pozivaju telefonom i nagovaraju da instalirate zlonameran softver. 

Dodatni nivo zaštite koji Auto Blocker pruža je i sprečavanje štetnih komandi da uđu u vaš fizički USB port – što može da bude korisno kad punite telefon preko utičnice na javnom mestu kao što je aerodrom. 

Uključivanje Auto Blockera je brz i jednostavan proces koji traje manje od jednog minuta. Otvorite Podešavanja (Settings), idite na Zaštita i privatnost (Security and Privacy), zatim pritisnite Automatsko blokiranje (Auto Blocker) i izaberite On. 

Settings > Security and privacy > Auto Blocker

Message Guard

Pretnje po sajber bezbednost se pojavljuju u mnogim oblicima i iz godine u godine postaju sve složenije. Jedna od njih koja je sve češća je nulti klik napad, koji zloupotrebljava ranjivost softvera u vašem uređaju. Ovo može da se dogodi u bilo kom trenutku kada se primi slika i ne zahteva nikakav postupak korisnika.

Na primer, vaš telefon primi sliku i blago vibrira u vašem džepu ili na noćnoj komodi pre nego što se umiri. Vi telefon niste ni pipnuli niti ste na bilo koji način reagovali, ali se može desiti da neko već čita vaše poruke, pretražuje vašu galeriju ili kopira detalje vezane za račun u banci. 

Samsung Message Guard će neutralisati bilo kakve moguće pretnje koje se kriju u toj slici pre nego ona dobije šansu da napravi bilo kakvu štetu tako što će taj dokument zadržati u nekom izolovanom delu vašeg telefona. Dok je slika u karantinu, Samsung Message Guard proverava deo po deo dokumenta – obrađuje ga u kontrolisanom okruženju da bi sprečio zaražavanje ostalih delova vašeg uređaja. 

Message Guard radi sa čitavim nizom popularnih aplikacija za poruke, od onih za Google i Samsung do Messengera, Telegrama i WhatsAppa. Ne morate da brinete o pokretanju ovog procesa jer Message Guard radi tiho i efikasno, neprestano u pozadini bez potrebe da se na bilo koji način aktivira. 

Settings > Security and privacy > Auto Blocker > Messaging app protection

Iako nema sumnje da će pretnje po sajber bezbednost nastaviti da se razvijaju i postaju sve češće,  prioritet kompanije Samsung je da vas uvek štiti, a jedini način da se osigura privatnost jeste jaka bezbednost. Kako god odlučite da živite svoj život, tu je Galaxy – da vam čuva leđa i vodi računa da uvek imate kontrolu.  

Bezbednosna ažuriranja tokom dužeg vremenskog perioda 

Pored toga što je važno da imate moćne bezbednosne funkcije, od ključnog je značaja i da one budu ažurirane kako biste se zaštitili od najnovijih pretnji. Zato Samsung pruža čak sedam godina bezbednosnih ažuriranja i sedam godina ažuriranja operativnog sistema, počevši od Galaxy S24 serije. Ovo je najduži period softverske podrške koji je trenutno dostupan za mobilne uređaje, što korisnicima omogućava da duže koriste svoje telefone na bezbedan i pouzdaniji način.

Settings > Security and privacy > Updates > Security update

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.