Knežević: Ako Đukanović ponovo odbije da potpiše Zakon, počinje njegova smena…

1
Screenshot YouTube

Milan Кnežević, jedan od lidera Demokratskog fronta rekao je u intervjuu RTS-u da Crna Gora nije ni izlazila iz krize, i da je nakon 30. avgusta bilo jasno da crnogorski predsednik Milo Đukanović ne želi mirnu tranziciju vlasti i da će pokušati na novom ideološkom konceptu, navodno odbrane nezavisnosti Crne Gore, da podrije novoforniranu vlast i novoformiranu parlamentarnu većinu.

Prema njegovim rečima, sve što se desilo nakon 28. decembra je klasičan narativ ponašanja Mila Đukanovića koji će pokušati da vrši opstrukciju u narednom periodu.

Кaže da ovo nije samo krivica skupštinske većine, već i izvršne vlasti, tj. vlade koja je imala mogućnost da setom zakona o lustraciji, poreklu imovine, parlamentarnom nadzoru, o tužilaštvu, napravi institucionalni osnov kako bi se krenulo sa demontažom Đukanovićevog režima po dubini.

“Desio se da Državna izborna komisija 28. decembra nije želela da verifikuje mandat poslaniku URE i poslali su poruku da ne priznaju izbore 30. avgusta, Ustav, zakone o izboru odbornbika i poslanika i to je prvi put u svetu da DIК nije želela da verifikuje mandat poslaniku koji je trebalo da stupi na poziciju poslnika koji je podneo ostavku. Nas očekuje veliki posao i izazovi ukoliko ne bude spremnosti u Vladi da se odupremo izazovima, koristeći Ustav i zakone ali jasno i striktno – mi ćemo se svakodnevno suočavati sa ovakvim situacijama”, rekao je Кnežević.

Ističe da je neophodan set zakona iz oblasti pravosuđa kako bi se razrešila ozbiljna kriza u pravosuđu i “pokidali kraci kriminalnih hobotnica koje su povazane sa crnogorskim pravosuđem”.

Govoreći o planu rada, Кnežević kaže da je zakonska procedura jasna.

“Mi bismo trebali oko 20. januara da ponovo izglasamo Zakon o slovodi veroispovesti i sve zakone koje je Milo Đukanović odbio da potpiše i na taj način on ima ustavnu i zakonsku obavezu da da kada drugi put dođu kod njega budu potpisani. Ukoliko to ne uradi, onda se stiču uslovi da se Ustavni sud izjasni o njegovom kršenju Ustava i kreće procedura za njegovu smenu”, objasnio je Кnežević.

“Verujem da je Đukanović dovoljno pametan i fleksibilan da zadrži funkciju predsednika države i da će drugi put potpisati ovaj zakon, ako se to ne dogodi onda imamo ozbiljnu krizu i na testu je i država i sam Đukanović”, rekao je Кnežević.

1 KOMENTAR

Comments are closed.