Knauf Insulation nastavlja da investira u održivo poslovanje: Za bolji svet

Intervju: Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation-a za zemlje Balkana, Kipar i Maltu

0
Fotografije: Promo

Za bolji svet – naziv je kontinuirane akcije koja oslikava viziju poslovanja Knauf Insulation-a na globalnom nivou. “Naša vizija je da budemo lideri u pružanju pametnijih izolacionih rešenja za bolje sutra – za bolji svet.” Ovaj međunarodni proizvođač sinonim je za energetski efikasna rešenja koja naše zgrade čine boljim mestom za život i rad.

Još od 2010. se u ovoj kompaniji za proizvodnju izolacionih materijala sistemski prati održivost poslovanja svuda gde ona posluje, a to je preko 40 zemalja sveta.

– Kroz svakodnevni rad, postalo nam je jasno da kontinuirano moramo da ulažemo i u naše ljude i u okolinu u kojoj živimo. Više od decenije radimo na ciljevima održivosti, a poslednjih nekoliko godina fokus je na radnom okruženju bez povreda, smanjenu upotrebu energije i smanjenje emisije gasova, recikliranje otpada iz proizvodnje, inkorporiranje principa cirkularne ekonomije i stalno zalaganje za bolje i održivije zgrade – kaže Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation-a za zemlje Balkana, Kipar i Maltu.

Kako naglašava, održivo poslovanje je kontinuirani proces i konstantno ulaganje koje se na srednji i duži rok višestruko vraća. Podjednako se vodi računa o svih 27 fabrika u svetu, a samo u fabriku kamene vune u Srbiji se ulaže 19 miliona evra tokom ove i naredne godine.

Tihomir Civkaroski

– Deo projekata planiranih tom investicijom je u toku, tako da je završena izgradnja sistema za prečišćavanje atmosferskih voda koje prolaze kroz fabrički krug, gradi se novi dimnjak od 75 m u koji ugrađujemo dodatne filtere za vazduh, priprema se teren za gradnju modernog parkinga za kamione. Ostatak investicije će biti realizovan početkom 2022. godine: ugradnja sistema za odsumporavanje, povećanje reciklažnih kapaciteta i dodatno unapređenje proizvodne opreme.

Civkaroski naglašava da uz ovih 19 miliona evra, nivo ulaganja Knauf Insulation-a u Srbiji prevazilazi 50 miliona evra. Fabrika pod ovim imenom u Surdulici posluje deceniju i po i za to vreme je postala ne samo savremeni proizvodni pogon za proizvodnju kvalitetne kamene vune kojom se snabdeva desetak tržišta, već i važna karika za privredu surduličkog kraja. Zato i ne čude mnogobrojne akcije sa lokalnim stanovništvom i lokalnom samoupravom. Samo ove godine, Kompanija je poklonila opštini Surdulica 300 sadnica različitog drveća, 500 metara žive ograde kao i značajne količine drugog ukrasnog bilja.

Kao što i korporativni ciljevi nalažu, Knauf Insulation nikada ne miruje i trenutno su u pripremi nove srednjoročne strategije za dalji razvoj održivog poslovanja. Deo programa, nadaju se u ovom preduzeću, biće sproveden i uz saradnju sa lokalnim udruženjima za zaštitu prirode. Na nedavnom sastanku u surduličkoj fabrici razrešene su i neke dugogodišnje nedoumice oko kvaliteta vazduha u okolini fabrike. Iako se redovna merenja vrše godinama unazad i vodi se računa o svim potencijalnim zagađivačima, postojalo je nepoverenje kod dela građana. Na pomenutom sastanku su predstavljeni najnoviji rezultati ispitivanja kvaliteta vazduha iz septembra ove godine, koji pokazuju da ne postoje prekoračenja u emisijama štetnih materija.

Kupovina fabrike kamene vune Vunizol u Surdulici 2005. godine bila je strateški potez kompanije Knauf koja je želela da proširi svoje poslovanje u istočnoj i jugoistočnoj Evropi kao regijama sa visokim potencijalom za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

– Restrukturiranje, ulaganja i promene su krenule odmah: 2007. je u potpunosti rekonstruisana proizvodna linija, a kapacitet proizvodnje uvećan nekoliko puta. Godine 2012. ulaže se u pogon za reciklažu i prelazi na upotrebu gasa umesto lož-ulja. Prva smo fabrika kamene vune u svetu koja je 2016. uvela jedinstvenu ECOSE tehnologiju koja umesto tradicionalnog veziva koje sadrži formaldehid, koristi bio-vezivo na bazi sirovina iz prirode. Deo svake naše investicije jesu i ulaganja u opremu za zaštitu životne sredine i dodatno poboljšanje kvaliteta vazduha i vode. I tako ćemo nastaviti u periodu koji nas očekuje – kaže direktor Civkaroski.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime