Kluni: “Ne znam mogu li zaustaviti korupciju, ali sigurno je mogu učiniti težom”

0
Foto: Profimedia

Američki glumac Džordž Kluni pozvao je međunarodnu zajednicu da “interveniše” protiv korupcije u Južnom Sudanu, kritikujući umreženost multinacionalnih kompanija, magnata, stranih vlada i domaćih vlasti.

Predstavljajući u Londonu izveštaj nevladine organizacije za suzbijanje korupcije “The Sentry”, čiji je suosnivač, Kluni je pozvao Sjedinjene Države i Evropsku uniju da kazne odgovorne za korupciju i njihove mreže u toj zemlji, prenosi N1.

“Mislim da (SAD i EU) treba da učini više. Ne znam mogu li je zaustaviti (korupciju), ali sigurno je mogu učiniti težom”, rekao je na konferenciji u Londonu, na kojoj je bila i njegova supruga Amal, advokatica za ljudska prava.

U izveštaju na 64 stranice pod nazivom “Zauzimanje Južnog Sudana”, američka nevladina organizacija optužuje veliki broj preduzetnika i multinacionalnih kompanija da su “ratni profiteri” koji ruku pod ruku s domaćim političkim i vojnim vrhom “uništavaju najmlađu zemlju sveta”.

“Među tim profiterima su velike kineske i malezijske naftne kompanije, britanski magnati i američki preduzetnici bez čije pomoći se strahote ne bi dogodile u takvim razmerama”, istakao je Kluni koji se odavno zauzima za kažnjavanje ratnih zločina u Darfuru, na zapadu Sudana.

Južni Sudan, najmlađa zemlja sveta, proglasila je nezavisnost 2011. godine, ali je dve godine posle u njoj izbio građanski rat u kojem je, pokazuje nedavno objavljena studija, poginulo 380.000 ljudi a više od četiri miliona je raseljeno, što je gotovo trećina stanovništva.