Klubovi iz slabijih liga ustali protiv dominacije “liga petice”: Plan Kopenhagena iza kog su stali Ajaks i Seltik i nove rokade u evropskim kvalifikacijama

0
Foto: Profimedia

Starim kontinentom kruži jedan fudbalski plan, nešto poput peticije za spas onih manjih liga koje se u odnosu na Top 5 gorostase smatraju ugroženim. Ideja je rođena u Kopenhagenu, a The Athletic je imao uvid u izgled dokumenta koji predviđa promene u sistemu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Plan ima punu podršku Ajaksa i Seltika, a i drugi klubovi se priklanjaju ideji da zagarantovano mesto u Ligi šampiona za četiri najveće lige ne bude slobodno već da četvrtoplasirani u Premijer ligi, recimo, mora da igra makar poslednju rundu kvalifikacija.

Strategija podrazumeva da se svi klubovi koji imaju pravo da igraju Ligu šampiona rangiraju po evropskim rezultatima u poslednjih 10 godina.

Na osnovu toga bilo bi napravljeno rangiranje: 22 najniže rangirana ušla bi u prvo kolo kvalifikacija, sledećih 13 bi se pridružilo u drugom kolu, 12 u trećem, 12 u plej-of rundi, a 20 bi ušlo u LŠ direktno.

To bi bilo lekovito rešenje za klubove iz liga koje su loše ocenjene UEFA koeficijentom, a koji su svojim rezultatima nadišli poziciju svog domaćeg prvenstva na evropskoj mapi.

Tako bi recimo Lester ili Šefild Junajted morali da počnu kvalifikacije iz prvog kola, a Seltik iz trećeg.

Plan se odnosi i na Ligu Evrope, ali i na Evropsku konferencijsku ligu.

Ta tri takmičenja bi trebalo da obuhvate ukupno 128 evropskih klubova u glavnoj rundi takmičenja, a pre toga bi kvalifikacije bile organizovane na isti način, na osnovu rangiranja.

To bi iz korena promenilo postojeći plan, pa je pitanje kakva će biti reakcija UEFA, sve i da Real Madrid stane iza ovog predloga Kopenhagena.