“Ključni ljudi velikosrpske politike”: Plenković pozdravio presude Stanišiću i Simatoviću

0
Printscreen/YouTube/Andrej Plenković

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je danas presude Haškog suda za bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

On je, međutim, dodao da Hrvatska ne “može da bude zadovoljna” zbog njihove uloge devedesetih godina u “najstrašnijim zločinima”, prenela je agencija Hina.

“Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za sprovođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su učestvovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice”, rekao je premijer, prenela je agencija Hina. 

On je izrazio očekivanje da će u žalbenom postupku biti uzeta u obzir i njihova uloga u “u drugim zločinima”. 

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske u saopštenju je izrazilo nezadovoljstvo, jer presuda “ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tokom velikosrpske agresije” na Hrvatsku i BiH.

“Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, učestvovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović”, dodaje se u saopštenju. 

Takođe je izražena nada da će žalbeno veće preinačiti presudu i osuditi ih za zločine i u Hrvatskoj i u BiH