Ključni sastanak: Šta će reći SAD, Pompeo i Merkelova u utorak o Zapadnom Balkanu

0
Profimedia

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastaće se u utorak sa nemačkom kancelarkom, a jedna od tema sastanka biće i Zapadni Balkan, saopšteno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da će Pompeo stići u Berlin 7. maja gde će se susresti sa Merkel i ministrom spoljnih poslova Heikom Masom “kako bi diskutovali o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su Ukrajina, Rusija, Kina, Sirija i Zapadni Balkan”.

Sastanak Merkelove i Pompea dolazi posle prošlonedeljnog sastanka u Berlinu gde su nemačka kancelarka i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali sa liderima zemalja Zapadnog Balkana. Jedan od glavnih tema tog sastanka, sudeći po izveštajima medija, bio je i nastavak pregovora između Beograda i Prištine koji otežava uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije na Kosovo.

Mediji su ranije preneli da je Merkelova protiv ideje o razgraničenju, uz stav da “granice na zapadnom Balkanu nisu tema pregovaranja”, dok stav SAD još nije iskristalisan, ali se iz prošlogodišnje izjave Džona Boltona, savetnika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, može zaključiti da bi “Amerika mogla biti otvorena za takav dogovor”.