Klizač sa Tajvana obukao kinesku opremu na treningu (tako se čini), premijer traži da bude kažnjen

0
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

(Beta-AP) – Premijer Tajvana Su Čenčan zatražio je danas da tajvanski takmičar u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu bude kažnjen jer je, kako se čini, nosio odelo kineskog tima tokom treninga.

Jedan od četvoro sportista Tajvana na Igrama u Pekingu Hvan Jutin objavio je 23. januara na društvenim mrežama video snimak kako trenera u čini se kineskoj opermi, prenela je Centralna novinska agencija (CNA).

CNA je navela da se sportista izvinio i obrisao snimak.

Premijer Tajvana zatražio je od Ministarstva obrazovanja i sporta da istraži slučaj kako bi Hvan dobio “adekvatnu kaznu”, prenela je CNA saopštenje iz kabineta.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) traži od tajvanskih sportista da se takmiče pod imenom “Kineski Tajpeh”, što zamagljuje dugogodišnji status samouprave tog ostrva.

Tajvanska sportska administracija saopštila je da Hvan neće biti kažnjen, ali “da bi trebalo da bude svesniji politike preko tajvanskog moreuza”, prenela je CNA.

Vodja tajvanskog olimpijskog tima u Pekingu Stiven Džen rekao je da će Olimpijski komitet u aprilu razmotriti da li je Hvan nosio odgovarajuću odeću.