U redovnom, ali i u vanrednom stanju, Klinički centar Srbije zbrinjava najviše pacijenata iz cele Srbije. Dve klinike te ustanove – Infektivna i Klinika za pulmologiju, prve su bile na udaru koronavirusa. Epidemija polako jenjava, a Centar se vraća redovnom radu. Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin kaže za RTS da će prvo biti lečeni hitni pacijenti.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da u ovom trenutku na Klinici za plućne bolesti nema nijednog bolesnika, iako je ona bila jedna od glavnih kovid bolnica.

„Što se tiče Infektivne klinike, i tu se značajno smirila situacija. Iz dana u dan imamo sve manje pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti. Što se tiče odeljenja, imamo 62 pacijenta od kojih je samo 32 pozitivno na koronavirus. Imamo nešto pacijenata na intenzivnoj nezi i pet pacijenata na respiratoru, ali oni su prevedeni iz KBC Zvezdara u procesu njihovog izlaska iz kovid sistema“, objašnjava Ašanin.

Kaže da je u petak i subotu rađena detaljna dezinfekcija cele Klinike za plućne bolesti, a u toku su testiranja zaposlenih.

„Odmah po dobijanju rezultata, očekujemo da će već sredinom nedelje klinika početi normalno da radi“, navodi Ašanin.

Ističe da je Klinički centar Srbije uspeo da bude uspešan na dva koloseka.

„Sa jedne strane, nismo se štedeli u davanju kadrova i u svakoj podršci svim novootvorenim kovid bolnicama u Beogradu i Srbiji. Gotovo 200 medicinskih sestara i 100 lekara je radilo u drugim zdravstvenim ustanovama. I pored toga, održali smo rad u dijagnostičkom centru. Naše su dnevne bolnice radile“, naglašava Ašanin.

Navodi da je Infektivna klinika imala ogroman teret trijaže i dijagnostike pacijenata, pa je tamo pregledano oko 8.000 pacijenata, 800 je klinički lečeno, a otpušteno je oko 700 pacijenata.

Klinički centar Srbije se polako vraća u redovan režim, ali neće odmah moći da radi u punom kapacitetu.

„Nerealno je i vrlo opasno očekivati da možemo odmah da radimo u punom režimu. Imamo plan koji se polako ostvaruje u fazama. Lečiće se hitni pacijenti, oni koji su neodložni, oni gde bi odlaganje intervencije bilo rizik za pogoršanje stanja“, kaže Milika Ašanin.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-437-od-28-maja/
https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.