No Borders Orchestra je ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, s misijom stvaranja izvrsne muzike, rušenja granica i širenja sveobuhvatne svesti o društvu.

Nastup ansambla na 53. Bitef-u deo je Evropske turneje pod nazivom B Matinee. U okviru ove turneje do sada su održani koncerti na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu  – Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music. 

Cilj ove NBO turneje jeste da objedini savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu, kao i da poveze savremene kompozitorke i kompozitore sa Balkana. Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Na programu su nova dela pet najuzbudljivijih mladjih kompozitora iz naseg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija  iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda. Njihove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirisane su Berghainom, njegovim transgresivnim techno zvukom – i slobodom kao načinom života. 

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći medje između različitih muzickih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk bez granica koji slavi nove puteve i mogućnosti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.