Klačar: “RIK nije uradio ništa nelegalno i neuobičajeno”

0
Foto: Printscreen N1

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je da bi organizatori večerašnjeg protesta ispred RIK-a, odgovore na pitanja ko je i na osnovu čega doneo odluku da RIK prestane da radi tokom izborne noći, mogli da nađu u novom izbornom zakonu, usvojenom u januaru, na osnovu kojeg su bitno promenjena pravila kada je reč o objavljivanju rezulatata, prenosi N1.

Klačar je rekao da naime, više ne postoji pravilo do 72 sata za objavljivanje rezultata, već da se odmah po završetku biračkih mesta radi uživo statistička obrada, i da se večeras u 20 sati objavljuju preliminarni rezultati.

„A na konačne rezultate ćemo čekati jako dugo, rokovi su zbog prigovora 96 sati od biračkih mesta ka lokalnim izbornim komisijama i još 96 sati od lokalnih komisija ka RIK-u“, rekao je izvršni direktor CeSID-a.

On ocenjuje da je taj povod za proteste vrlo upitan jer RIK nije uradio ništa nelegalno i neuobičajeno u odnosu na ranije cikluse. Jedino nije bilo uobičajene konferencije za novinare, što takođe, prema rečima Klačara, nije sporno jer je ranije bio drugačiji zakonski okvir.

Naglasio je i da RIK treba da objavi kredibilne rezultate iza kojih mora da stane, dok CeSID i Ipsos mogu sebi da dozvole marginu greške.

Podsećamo, Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozvali su danas građane Srbije na okupljanje ispred Republičke izborne komisije (RIK) u 19.30h, povodom “izborne krađe”.

Ove organizacije od predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića traže odgovor ko je i na osnovu čega doneo odluku da RIK prestane da radi tokom izborne noći.