Kišida neće prisustvovati otvaranju ZOI: Japan pred velikom odlukom

0
EPA-EFE/KIYOSHI OTA / POOL

Premijer Japana Fumio Kišida rekao je da neće prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, dok nejasno ostaje da li će se njegova zemlja priključiti bojkotu koji predvode SAD zbog kršenja ljudskih prava u Kini, prenosi Gardijan.

U svom govoru pred poslanicima u utorak, Kišida je rekao kako “u ovom trenutku nema planove da prisustvuje ceremoniji”, ali se nije izjasnio po pitanju slanja drugih zvaničnika na događaj.

Jedino što je Kišida sa sigurnošću potvrdio jeste da će konačnu odluku doneti do kraja godine trudeći se da uradi ono što je u “nacionalnom interesu”. Ovo se nadovezuje na pisanje medija o želji ministara i drugih političara da izbegnu odlazak na Igre, dok bi njihove zamene trebalo da budu odgovorni za organizaciju igara u Tokiju predvođeni predsednikom organizacionog komiteta Seikom Hašimotom.

Kina je optužila SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju za “političko postavljanje” i upozorila ih da bi mogle da “plate visoku cenu” ukoliko ne pošalju delegate i zvaničnike u Peking.

Zemlje koju učestvuju u bojkotu svoje razloge za protest objašnjavaju kršenjem ljudskih prava u Kini, uključujući tretman nad Ujgurima u regiji Ksinjang, te suzbijanju slobode i demokratije u Hong Kongu i represije na Tibetu.

Bojkot je stavio Japan, koji je ključni saveznik SAD u Aziji, u veoma neugodnu poziciju na manje od dva meseca od početka Igara.

Japan gaji veoma bliske ekonomske odnose sa Kinom – svojim najvećim trgovinskim partnerom, te stoga neće želeti da odbiju Peking pogotovo imajući u vidu proslavu pedesetogodišnjice od normalizacije diplomatskih odnosa.

Dodatno, treba napomenuti da je Kina prihvatila i podržala održavanje Olimpijskih igara u Tokiju uprkos savetima da se one izbegnu usled širenja pandemije.

Predsednik Južne Koreje Mun Džein rekao je da se njegova zemlja neće priključiti bojkotu, opisujući Igre kao “pozitivnu priliku za ojačavanje odnosa između Seula i Pekinga”.

Vang Venbin, portparol kineskog ministra za spoljne poslove pozdravio je Munovu odluku, ali i iskoristio priliku da upozori Japan da “politizacija sporta nije u olimpijskom duhu”.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/