Kisić Tepavčević: Ograničiti rad klubova za izlaženje, više od polovine obolelih bilo u zatvorenom

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević najavila je mogućnost da se ograniči rad klubova za izlazak, jer su se okupljanja na proslavama u zatvorenom prostoru pokazala kao “najveći rasadnik infekcija”.

“Više od polovine zaraženih daje podatke da je boravilo na nekoj proslavi, u zatvorenom prostoru, u nekom klubu, nekoj manifestaciji kojoj se svi radujemo”, rekla je za Pink Kisić Tepavčević, koja je član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Ona je navela i da su osobe kod kojih se poslednjih dana potvrđuje infekcija uglavnom uzrasta od od 20 do 40 godina starosti, dodajući da u najvećem broju slučajeva i nemaju simptome.

“Podatak da obolevaju osobe koje spadaju u grupu mlađih odraslih, nam značajno govori. Znam da je ovo što sam rekla o ovakvom mogućem pooštravanju jako nepopularno, ali je usmereno da bi se smanjili izlasci do jutarnjih sati”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je navela, “ne smemo da se ponašamo – neće mene, ja sam zdrav, nisam nikad imao neku infekciju”. To je, kako je rekla, sebično, “pogotovo ako infekciju posle unesemo u kuću, a živimo sa bakom, dekom, sa nekim hroničnim bolesnikom, možemo da napravimo veliku tragediju takvim ponašanjem”.

Ona je naglasila važnost opštih mera prevencije, kao što je nošenje maski, pranje ruku, fizička udaljenost između osoba, iako se često na to gleda sa potcenjivanjem.

Takođe je navela da je uverena da se vanredno stanje neće ponovo uvoditi.

“Uvođenje vanrednog stanja je imalo smisla u fazi u kojoj je to urađeno. Koliko je uspešna preventivna mera vidi se po tome koliko te bolesti nema u populaciji, kod nas nije bilo toliko mnogo obolelih kao u svetu. Ali smo imali situaciju da uslede priče u javnosti da ih nije ni trebalo uvesti, da bolesti i nema”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je takva mera imala smisla dok nismo ojačali naš zdravstveni sistem, “ali sad mi imamo i laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu”.

“Tako da takve striktne mere, uverena sam, nikada više nećemo sprovesti”, rekla je Kisić Tepavčević.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Izbore nije ni pomenula, to kao nije uzrok. Spremna je za ministarku zdravlja. Laže bolje od Lončara.

  2. Postovani Krizni stab neka prvo uvede obavezno nosenje maski u prevozu, zatvorenom prostoru pod strogom kontrolom. Danas u Beogradu u gradskom prevozu vise od 2/3 putnika nije nosilo maske, a niko to nije ni kontrolisao. U firmi u kojoj radim je slicna situacija, kao i u maloprodajnim objektina. Znaci totalni haos. Neka se to prvo regulise, a tek onda objekti za provod. Neizbiljna drzava i sludjeni narod bez trunke licne odgovoronosti.

Comments are closed.