Kisić Tepavčević: “Ima mesta za blagi optimizam jer se smanjuje broj osoba koje zahtevaju hospitalizaciju i ukupan broj pregleda u kovid ambulantanama…”

1
Foto Screenshoot RTS/Youtube

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je do sada zabeležen najveći broj laboratorijski potvrđenih infekcije koronavirusom.

“Međutim, neki drugi pokazatelji pokazuju da ima mesta za blagi optimizam jer se smanjuje broj osoba koje zahtevaju hospitalizaciju i ukupan broj pregl”da u kovid ambulantanama”, rekla je dr Kisić Tepavčević na konferenciji kriznog štaba.

“U protekla 24 sata ih je bilo oko 2000 a ranije 2.700”, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Prosečan broj godina preminulih tokom poslednja 24 sata je 59,75 godina, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

“Beograd jeste najveće žarište. Kragujevac je drugi po redu po broju zaraženih. Na trećem mestu je Novi Sad. Najveća stopa oboljevanja je na području Kargujevca. Žarišta su Šabac i Kraljevo”, dodala je.

“U bolnicama su nam osobe koje imaju srednju ili tešku pneumoniju za razlike od prve faze kada su svi bili hospitalizovani”, rekla je i dodala je da je sada daleko veći broj inficiranih osoba.

Ona je dodala da sada virus napada i druge organe, ne samo respiratorne, kako se mislilo na početku, ali da će se tek pokazati kakve tačno posledice može da ostavi.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da, kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih, prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola.

Profesor Mijomir Pelemiš rekao je da trenutno nema problema sa smeštajnim kapacitetima u bolnicama i da su neki pacijenti iz unutrašnjosti sada bez problema smešteni u beogradske bolnice.

“To da virus napada mnoge organe karakteristično je i za druge viruse. To nije ništa novo u virusologiji”, rekao je dr Pelemiš.

1 KOMENTAR

Comments are closed.