Iako po svom karakteru integrativni, život i delo velikog pisca Danila Kiša, trideset godina posle njegove smrti, podelili su javnost. Na jednoj strani, gradska vlast u Subotici, kako se to ističe, jednoglasno je i bez rasprave usvojila predlog gradonačelnika Bogdana Labana da se Kiš posthumno proglasi počasnim građaninom Subotice; na drugoj strani, teatrolog, pravna naslednica i zaštitnica autorskih prava Danila Kiša i njegova nekadašnja supruga Mirjana Miočinović bespogovorno zahteva od gradonačelnika Labana da tu odluku povuče.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić rekla je za novi Nedeljnik da je postupak gradonačelnika Labana i subotičke vlasti neprihvatljiv način prikupljanja nezasluženih političkih poena.

„Ova odluka dolazi od vlasti koja je zatvarala katedru na kojoj je Danilo Kiš bio prvi diplomirani student, od ljudi istog mentalnog sklopa, onih koji su cenzurisali i koji i danas cenzurišu. A sada se zaklanjaju osobom otvorena duha kakav je bio Kiš – celim svojim bićem protiv populizma i totalitarizma“, rekla je Milena Dragićević Šešić.

OPŠIRNIJE O OVOM SLUČAJU ČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 27. JUNA.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnica.net.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.