Kirk Daglas, legenda Holivuda, preminuo u 104. godini

2
Foto: Profimedia

Kirk Daglas, jedna od poslednjih preživelih filmskih zvezda iz holivudskog zlatnog doba, preminuo je u svojoj kući na Beverli Hilsu u 104. godini.

Tragičnu vest preneo je njegov sin, takođe poznati glumac Majkl Daglas, na svom Fejsbuk nalogu.

Stariji Daglas se godinama oporavljao od teškog moždanog udara koji ga je zadesio 1996. godine.

Približavajući se stotoj godini, ostao je jedan od retkih predstavnika najplodonosnijeg perioda Holivuda.

Njegov izgled pomogao mu je da dobije uloge u legendarnim filmovima poput “Lust for Life”, “Spartacus” i “Paths of Glory”.

Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Isur Danijelovič Demski, bio je sin nepismenih ruskih imigranata, a odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goga do Doka Holideja.

Isur je 1941. promenio ime u Kirk Daglas i pristupio američkoj mornarici, gde je bio oficir za komunikacije zadužen za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica.

Na osnovu posebne stipendije, upisao je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku gde je upoznao Dijanu Dil, koja je 1943. postala njegova supruga. Dobili su sinove Majkla, koji je postao glumac, i Džoela koji radi kao producent.

2 KOMENTARA

  1. Postovani Nedeljnice,
    Bilo bi lepo od vas da napravite reportazu o dragom Kirku koji je snimao u ex-Yu…kao čovek je zaista bio divan, a i kao glumac u samom vrhu.

Comments are closed.