Kinezi su upravo za manje od deset dana sagradili bolnicu u Vuhanu za obolele od koronavirusa

0

Izgradnja prve bolnice u Vuhanu je završena i sutra počinje sa radom. U međuvremenu se broj preminulih od koronavirusa popeo na 305, a zaraženo je više od 14.000 ljudi.

Gradnja bolnice započeta je 24. januara i završena je za manje od 10 dana. Na njoj je radilo više od stotinu radnika, a njihov napredak svakodnevno su pratili milioni gledalaca uživo preko interneta, prenosi RTS

Predsednik Si Đinping, koji je i predsednik Centralne vojne komisije, odobrio je slanje 1.400 medicinskih radnika, pripadnika kineske vojske, koji će lečiti pacijente u danas završenoj bolnici u Vuhanu.

Bolnica je izgrađena po modelu iz Pekinga 2003. godine, gde je za samo nedelju dana izgrađena bolnica za pacijente sa virusom SARS-a kojem su podlegle 774 osobe. 

Izgradnja druge bolnice biće kompletirana u sredu, 5. februara, a otvorena 6. februara.

U međuvremenu je broj preminulih od koronavirusa porastao na 305, a zabeležen je i prvi smrtni slučaj van Kine – na Filipinima.  

Svoje državljane iz epicentra zaraze izvlače brojne države, a među njima i Republika Srbije. Četvoro državljana Srbije evakuisano je noćas iz Vuhana i očekuje se da tokom dana stignu u Francusku.