Kineski ministar spoljnih poslova: Evropa ne sme da se meša u naša unutrašnja pitanja

0
Profimedia

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas u Parizu da Evropska unija ne sme da se meša u unutrašnja pitanja Kine, reagujući na zabrinutost EU zbog kršenja ljudskih prava Ujgura pritvorenih u Sindjijangu i novog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Šef kineske diplomatije počeo je turneju evropskim zemljama s ciljem da obnovi zahladnele odnose Pekinga i Brisela dok raste zabrinutost zbog agresivne spoljne politike Kine u jeku pandemije koronavirusa.

Vang je rekao da su svi upućeni u centre za prevaspitavanje u Sindjijangu pušteni i zaposleni iako grupe za zaštitu prava i porodice navode da su ljudi i dalje pritvoreni i da porodice nemaju kontakt sa njima.

“Prava svih polaznika u programu obrazovanja i obuke su u potpunosti zagarantovana, iako su njihovi umovi bili isprani terorizmom i ekstremizmom. Sada su svi diplomirali i u centru za obrazovanje i obuku sada nema nikoga. Svi su našli posao”, rekao je on novinarima u Francuskom institutu za medjunarodne odnose.

Kineska vlada privela je preko milion pripadnika muslimanske manjine Ujgura u Sindjijangu i držala ih u pritvornim centrima gde su podvrgnuti ideološkom prevaspitavanju, prisiljeni da osude svoju veru i jezik i fizički su zlostavljani.

Kina već dugo Ujgure karakteriše kao teroriste i separatiste zbog različite kulture, jezika i religije.

Kada je reč o zakonu o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, Vang je rekao da vlasti nisu mogle da dopuste da se nastavi haos u toj poluautonomnoj teritoriji.

“Sigurno nismo mogli sedeti skrštenih ruku i pustiti da se haos nastavi, pa smo doneli zakon za zaštitu nacionalne bezbednosti koji je prilagodjen situaciji u Hongkongu”, rekao je Vang u Parizu.

Mnogi taj zakon vide kao instrument za gušenje svakog neslaganja s centralnim vlastima u Pekingu u odnosu na koje Hongkong nominalno ima izvesnu autonomiju.

Vang je rekao da su to ipak unutrašnji poslovi Kine te da strane sile ne bi smele da se mešaju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na sastanku sa Vangom u petak izrazio je “snažnu zabrinutost zbog situacije u Hongkongu i za ljudska prava, pre svega Ujgura”, te naveo da Kina treba da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Slično su reagovali i zvaničnici u ostalim destinacijama Vangove turneje, uključujući Italiju, Holandiju, Norvešku i Nemačku.

Tokom posete on će sa evropskim zvaničnicima razgovarati i o trgovini, klimatskim promenama i ostalim zajedničkim pitanjima.

(Beta-AP)