Kineski “lekar uzbunjivač” je ipak preminuo: Lažne vesti i lakomislenost – kako je Li Venliang “dva puta umro”

0
Profimedia

Kineski doktor Li Venliang koji je prvi govorio o koronavirusu i za to je opomenut da ne širi lažne vesti, ipak je preminuo upravo od posledica koronavirusa.

To su bile i prvobitne vesti o sudbini “doktora uzbunjivača”, ali su mediji i organizacije objavili nove informacije – “status nepoznat”, ili “doktor Venliang u teškom stanju”.

Slično je uradila i Svetska zdravstvena organizacija – prvo su izrazili žaljenje zbog njegove smrti, a zatim napisali da ne znaju kakav je njegov status.

Ipak,svi svetski mediji tokom noći su preneli da je doktor ipak preminuo. Gardijan piše o “heroju koji je rekao istinu”, Independent o tome da je preminuo doktor koji je prepoznao koronavirus…

Oko 15.00 po srednje-evropskom vremenu, objavljeno je da je doktor preminuo. Sat i po kasnije, SZO je izrazila žaljenje. U 17.38 Centralna bolnica u Vuhanu objavila je da doktor nije preminuo već je u teškom stanju. Tačno 19 minuta kasnije, mediji koji su prvi pisali o smrti, promenili su svoje vesti. Nešto pre 21 čas, Centralna bolnica u Vuhanu je objavila da je doktor ipak preminuo…

Američka TV CNN pisala je da je 30. decembra oftalmolog Li Venliang “bacio bombu” kada je na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata sa lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik Sarsu.

Tridesetčetvorogodišnji Li je objasnio da je, po testu čiji rezultat je video, uzročnik bolesti koronavirus – velika porodica virusa koji izazivaju i Sars (teški akutni respiratorni sindrom).

Lija su ispitivale lokalne zdravstvene vlasti i kasnije ga je pozvala policija Vuhana da potpiše pismo opomene u kome je optužen da “širi glasine onlajn” i da “teško remeti društveni poredak”, prenosi CNN na svom portalu.

Primljen je u bolnicu 12. januara pošto se zarazio od novog koronavirusa od svog pacijenta, a 1. februara je potvrđeno da ima koronavirus.

Na kraju je preminuo od posledica koronavirusa.