Kineska vlada sprovodi istragu o smrti lekara Li Venlijanga

0
Profimedia

Kineska vlada odlučila je da pošalje istražni tim u grad Vuhan koji će sprovesti sveobuhvatnu istragu o smrti lekara Li Venlijanga koji je među prvima upozoravao na novi koronavirus, prenosi Kineski međunarodni radio na svom sajtu.

Centralna bolnica u Vuhanu saopštila je da je noćas preminuo 34-godišnji lekar Li, koji je bio zaražen novim koronavirusom.

Taj oftalmolog u centralnoj bolnici u Vuhanu, upozorio je u jednoj grupi na Vičetu 30. decembra da je video izveštaj koji pokazuje rezultat pozitivnog testa za vuris sličan SARS-u kod sedam pacijenata, ali njega je 3. januara vuhanska policija ukorila zbog “širenja glasina na internetu”.

Pojedini stručnjaci smatraju da ovaj incident pokazuje nemoć gradske uprave u Vuhanu odakle je krenula epidemija, naročito za hitno reagovanje u krupnim vanrednim situacijama.

Nakon izbijanja epidemije u Vuhanu, kineski predsednik Si Đinping je više puta je održao hitne sastanke, a čak je na dan Prolećnog festivala, što se retko dešava, održao sastanak Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o kontroli epidemije.

Na poslednjem sastanku Stalnog komiteta Politbiroa CK KPK Si je naglasio da partijski odbori i vlade na svim nivoima moraju u potpunosti da se mobilišu, rasporede i ojačaju svoj rad u skladu sa odlukama CK KPK, i postave kao prioritet čuvanje života i zdravlja ljudi.

Kineska Nacionalna nadzorna komisija, uz odobrenje CK KPK, uputila je istražni tim u grad Vuhan koji će sprovesti istragu o ovom događaju.

Ta odluka pokazuje odlučnost kineske vlade da nikada ne izbegava probleme, i jača poverenje svih delova kineskog društva u pobedu nad koronavirusom.