Kineska vakcina pogodna za “hitnu upotrebu” tokom pandemije

  0
  Foto: Profimedia

  Vakcina protiv kovida 19 koju razvija Kina pokazala se uspešnom u srednjoj fazi ispitivanja, saopštili su istraživači.

  U Kini se trenutno radi na nekoliko vakcina, a pojedine su već uključene u program imunizacije stanovništva.

  Istraživači navode da je vakcina CoronaVac kompanije “Sinovak bajotek” izazvala brzi imunološki odgovor tokom ispitivanja u kojem je učestvovalo oko 700 ljudi.

  Rezultati testova prve i druge faze objavljeni su u čaopisu Lancet.

  Čini se da je vakcina sigurna i da se dobro podnosi u svim testiranim dozama. Najčešći prijavljeni neželjeni efekat bio je bol na mestu injekcije. U roku od 14 dana od konačne doze, studija je otkrila snažne reakcije antitela nakon dve doze u tazmaku od 14 dana, čak i pri najnižoj testiranoj dozi.

  Nivo antitela izazvan vakcinom bio je niži od onog viđenog kod ljudi koji su zaraženi COVID-19 i oporavili se od njega, ali istraživači kažu da i dalje očekuju da bi vakcina mogla pružiti zaštitu od virusa. Primarni cilj bio je procena imunološkog odgovora i bezbednosti vakcine, a studija nije dizajnirana da proceni koliko je efikasna u sprečavanju infekcije koronavirusom.

  Žu Fengcaj, jedan od autora izveštaja, rekao je da su rezultati zasnovani na testiranju 144 učesnika u prvoj fazi i 600 učesnika u drugoj fazi i da vakcina može da se koristi u “hitnim situacijama”.

  “Naši nalazi pokazuju da je CoronaVac sposoban da indukuje brzi odgovor na antitela u roku od četiri nedelje od imunizacije davanjem dve doze vakcine u razmaku od 14 dana. Verujemo da ovo čini vakcinu pogodnom za hitnu upotrebu tokom pandemije. Dugoročno gledano, kada je rizik od COVID-19 niži, naši nalazi sugerišu da bi davanje dve doze sa jednomesečnim intervalom, umesto sa dvonedeljnim intervalom, moglo biti prikladnije za indukovanje jačih i potencijalno dugotrajnijih imunoloških odgovora. Međutim, potrebne su dalje studije kako bi se proverilo koliko dugo ostaje odgovor na antitela nakon bilo kog rasporeda vakcinacije”, rekao je Žu Fengcaj.

  Dr Gang Zeng, jedan od autora studije, iz kompanije Sinovac Biotech, iza Pekinga rekao je:

  „CoronaVac je jedan od mnogih kandidata za COVID-19 koji se paralelno istražuju. Istražuje se mnoštvo različitih tehnologija vakcina, svaka sa svojim prednostima i nedostacima. CoronaVac bi mogao biti atraktivna opcija jer se može čuvati u standardnom frižideru između 2 i 8 stepeni Celzijusa, što je tipično za mnoge postojeće vakcine, uključujući grip. Vakcina takođe može ostati stabilna i do tri godine skladištenja, što bi nudilo neke prednosti za distribuciju u regionima u kojima je pristup rashladnom sistemu izazov. Međutim, podaci iz faze 3 studija biće presudni pre nego što se donesu bilo kakve preporuke o potencijalnoj upotrebi CoronaVac-a. “

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500