Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv koronavirusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Dr Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, a koje je u Srbiji primilio više od milion ljudi, ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V vakcinu.

„To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica“, rekao je dr Šekler za TV K1, a prenosi Blic.

Komentarišući izjavu rukovodioca Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu da se zbog niske efektivnosti kineskih vakcina razmatra kombinovanje vakcina protiv kovid-19, dr Šekler je rekao da kineska vakcina Sinofarm sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih “instant“ vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

„S protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela“, objasnio je dr Šekler.

Dodao je da je kod Sinofarm vakcine efikasnost do 86 odsto, kod Sinovaka oko 50 odsto, a da je kod vakcine protiv sezonskog gripa do 62 odsto.

Dr Šekler je takođe naveo da se u Kini za vakcinaciju najviše koristi Sinovak, koju proizvodi privatna kompanija, a da se državna vakcina Sinofarm uglavnom izvozi i da postoje podaci da je znatno efikasnija od Sinovaka.

„Sinovak se koristi u Turskoj i većinom u južnoameričkim zemljama, dok se Sinofarm, koristi u većini bogatih arapskih zemalja koje u svojim laboratorijama zapošljavaju najbolje virusologe i mikrobiologe sa zapada i njihovi rezultati su vrlo zadovoljavajući“, naveo je dr Šekler.

Podseća da se u Srbiji koristi Sinofarm vakcina i da se ispostavilo da su kod svih vakcinisanih blaže kliničke slike.

„To važi za sve vakcine, pa i za Sinofarm kojom je najveći broj vakcinisan. Po podacima koji dolaze do mene od onih koje poznaje, njihova iskustva su u 99 odsto slučajeva pozitivna“, rekao je dr Šekler.

Komentar(1)

  1. Pa i ne bas
    13. aprila 2021. 20:46

    U teoriji da, u praksi svaka mutacija koja S izmeni da ne bude siljat je manje efikasna, inferiorna i bice potisnuta. Realno mozemo da sretnemo samo mutaciju koja je sposobna da udje u celiju, mnozi se i siri, a ona moze imati samo siljat S - ovo znaci da ce ova antitela koja smo razvili na pocetnu verziju delovati i na mutiran virus ali ne sa efikasnoscu 95% nego recimo 80% sto je opet vise od Sinofaema cija je pocetna efikasnost 72% a na mutant ce takodje biti smanjena. Vakcine nove generacije su klada A, Sinofarm klasa B koja kupuje vreme zbog masovne dostupnosti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.