Kineska vakcina je aktivna protiv varijante virusa iz Južne Afrike, ali je efekat slabiji, pokazuje studija

0

Dve vakcine protiv COVID-19 kineskih kompanija, uključujući Sinofarm (koja se koristi i u Srbiji), pokrenule su imunitet protiv visoko prenosive verzije koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali je njihov efekat izgledao slabiji, pokazala je laboratorijska studija objavljena u utorak na malom uzorku, piše Rojters.

Varijante virusa izazvale su zabrinutost da bi mogle da oslabe efekte vakcina i tretmana razvijenih pre njihovog nastanka. Dvanaest uzoraka seruma uzetih od primalaca dve vakcine koje je razvila podružnica kineske Nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm) i kompanija Chongking Zhifei Biological Product zadržali su neutralizujuću aktivnost protiv južnoafričke varijante, navode istraživači u radu.

Rad su napisali istraživači iz Pekinškog instituta za biološke proizvode, povezanog sa Sinofarmom, Instituta za mikrobiologiju Kineske akademije nauka, koji zajedno sa Chongking Zhifei razvija vakcinu i dve druge kineske agencije.

Međutim, aktivnost uzoraka protiv varijante virusa bila je slabija nego protiv originalnog virusa i druge varijante koja se trenutno širi globalno, navodi se u radu objavljenom na sajtu BioRkiv uoči njegove recenzije.

Smanjenje aktivnosti „treba uzeti u obzir zbog njegovog uticaja na kliničku efikasnost ovih vakcina“, rekli su oni.

Vakcina Sinofarm odobrena je u Kini za opštu javnu upotrebu, a koristi se i u nekoliko drugih zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate.