“Kineska vakcina je 100 odsto efikasna protiv ozbiljnijih oblika bolesti, imunitet traje šest meseci…”: Objavljena istraživanja cepiva “Sinofarm”

0

Epidemiološka situacija u zemlji se pogoršava, bolnice se pune, a lekari upozoravaju da je broj pregleda u kovid ambulantama sve veći. Ujedno, poslednji preseci pokazuju da i broj zaraženih konstantno raste.

Ipak, širom zemlje nastavlja se proces masovne vakcinacije, a prema najnovijim podacima Vlade, obavljeno je ukupno 1.501.917 vakcinacija. Od tog broja, dato je 530.863 druge doze vakcine.

Građani Srbije u ovom trenutku mogu da biraju između četiri vakcine – Sinofarm, Sputnjik V, Fajzer i Astra Zeneka. Najveći deo stanovništva koji se vakcinisao primio je Sinofarm, odnosno, kinesku vakcinu protiv koronavirusa, a do kraja nedelje u Srbiju će biti dopremljen novi kontigent doza ovog cepiva.

Za razliku od drugih proizvođača, farmaceutska kompanija iz Pekinga koja je proizvela ovo cepivo nije zvanično objavila rezultate treće masovne faze testiranja.

Međutim, to su učinila regulatorna tela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde je takođe sprovođeno ispitivanje koje je započetp u decembru 2020. godine.

U Emiratima je dato više od šest miliona doza vakcina, a najveći deo čini upravo kineska vakcina.

Rezultati u trećoj fazi ispitivanja su pokazali da je efikasnost vakcine 86 odsto, dok je proizvođač tvrdio da je 79,34 odsto. Ipak, kako je pokazala studija u UAE, ne postoje dokazi da je neko ko je revakcinisan “Sinofarm” vakcinom razvio neke teže posledice kovid-19.

Kako je istakla dr Naval al Kaabi, načelnica Nacionalnog kliničkog komiteta za borbu protiv kovid-19, “vakcina je 100 odsto efikasna protiv ozbiljnijih oblika bolesti”, piše Blic u štampanom izdanju.

“Nije bilo ozbiljnijeg obolevanja, niti smrtnih slučajeva među onima koji su u Abu Dabiju dobili vakcinu. Svi koji su primili obe doze, a ipak su se razboleli, uglavnom su registrovani kao asimptomatski slučajevi ili sa veoma blagim simptomima”, rekla je dr Kaabi dodala “da se i Fajzerovo cepivo pokazalo kao veoma efikasno”.

Procene govore da dve doze vakcine daju imunitet od četiri do šest meseci, mada je kod pojedinaca pronađena dovoljna količina zaštitnih antitela i osam meseci nakon druge doze.

“Trenutno je procena da će imunitet trajati šest meseci, ali to nije konačna procena”, rekla je dr Kaabi.

Po njihovim standardima, svaki nivo antitela iznad 15 se smatra pozitivnim i garantuje zaštitu, dok je tipičan rezultat za vakcinu “Sinofarm” bio između 50 i 150.

Stručnjaci iz Emirata su istakli i da su vakcinisani koji su, ipak, razvili koronavirus (barem dve nedelje nakon druge doze) bili pozitivni samo nekoliko dana.

Kao i kod svih drugih sličnih vakcina, nuspojave su postojale i u ovoj studiji, ali isključivo u blažoj formi. Uglavnom su prijavljivani bolovi na mestu davanja vakcine, umor, temperatura, a sve je prolazilo u roku od par dana.

Sturčnjaci u Emiratima su istakli i da je kineska vakcina protiv kovid-19 “manje efikasna samo protiv južnoafričkog soja koronavirusa, ali da gi dalje neutrališe”.