Kina želi da “očisti” internet pre ZOI: “Delete” za “obožavanje novca, nepatriotske elemente…”

0
EPA-EFE/WU HONG

(Beta) – Kineske vlasti su uoči lunarne Nove godine i početka Zimskih olimpijskih igara pokrenule kampanju čišćenja interneta s ciljem da se sredi nered i ukloni nezdrava kultura, a širi pozitivna atmosfera, u sklopu mera protiv nemoralnih i nepatriotskih elemenata u industriji zabave, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je 25. januara jednomesečnu kampanju “čišćenja sajber prostora” za koju je navela da je usmerena na zlostavljanje na mreži, “haos” među grupama obožavalaca slavnih, kao i na “obožavanje novca”, prenosi Rojters.

Ta uprava je navela da će pažljivo ispitati sadržaj platformi i reklame u okviru kampanje tokom perioda Prolećnog festivala kojim se proslavlja početak nove lunarne godine.

Cilj je da se “sredi nered na internetu, obuzda širenje nezdrave kulture”, “stvori zdravo, svečano i harmonično onlajn okruženje za korisnike interneta, posebno maloletne tokom Prolećnog festivala”, navodi u saopštenju Kineska uprava za sajber prostor.

Uprava je navela da će se fokusirati na sajber maltretiranje i širenje glasina na internetu, kao i na svako ponašanje za koje bi moglo da se smatra da pokazuje raskošan način života, podstiče obožavanje novca ili sujeverje.

Jednomesečna kampanja za čišćenje onlajn sadržaja predstavlja najnoviji pokušaj Kine da preoblikuje ponašanje na internetu, piše Fajnenšel tajms i ukazuje da će kampanja tradiciju sređivanja kuće pred dolazak nove godine primeniti na internet s ciljem “čišćenja” onlajn sveta.

Poslednji korak Pekinga u merama protiv industrije zabave s uklanjanjem sadržaja s interneta koje vlasti smatraju nemoralnim, nepatriotskim i odvojenim od “mejnstrim” kulture usledio je, kako ističe britanski list, pošto je predsednik Si Đinping ranije pokrenuo šire napore da preoblikuje kineske društvene običaje i kulturu, boreći se protiv materijalizma i zapadnih uticaja u prilog više nacionalističkog i domaćeg pristupa.

Sijeva vlada je prošle godine pokrenula akciju “zajedničkog prosperiteta” s ciljem veće raspodele bogatstva, što je pokrenulo navalu dobrotvornih davanja među tajkunima iz tehnološkog sektora, ali i pojačane poreske istrage i kazne protiv bogatih pojedinaca.

U okviru tih mera cenzori su povećali uklanjanje sadržaja koji nisu u skladu s prioritetima Komunističke partije, ali su na meti bili mladići za koje se smatra da su feminizirani, kineski glumac koji je posetio sporno svetilište Jasukuni u Tokiju gde su pokopani ostaci japanskih vojnika, i glumica koja je izazvala skandal jer je koristila surogat da bi rodila bebu u SAD.

Mnoge poznate ličnosti našle su se na crnoj listi i Kineska uprava za sajber prostor u okviru nove kampanje čišćenja interneta takođe najavljuje da će sprečiti “nemoralne zvezde i umetnike koji krše zakon” da koriste striming da bi se vratili na scenu tokom perioda praznika.

Iako je Kineska uprava za sajber prostor povezala kampanju s početkom lunarne Nove godine, velikog praznika koji traje od 31. januara do 6. februara, čišćenje interneta se takođe poklapa sa Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koje počinju početkom februara, ukazuje Si-En-En (CNN).

Igre predstavljaju najveći međunarodni sportski događaj koji organizuje Kina otkako je Si preuzeo vlast 2012. godine i njegova vlada im je pridala veliki značaj kao šansi da prikaže moćnu i ujedinjenu Kinu.

Prema planu Uprave za sajber prostor, početne stranice ključnih medijskih portala, liste za pretragu tema u trendu i stranice s važnim vestima moraju biti pažljivo uređivane kako bi predstavile “pozitivne informacije”, navodi američka televizija, dodajući da je agencija ukazala da opscene, vulgarne, krvave, nasilne i druge nezakonite ili loše informacije treba iskoreniti kako bi se stvorila “pozitivna onlajn atmosfera”.