Digitalna valuta Centralne banke Kine predstavljena je na prvom Međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda, koji se trenutno održava u gradu Haikou u južnoj kineskoj provinciji Hainan.

Narodna banka Kine počela je sa probom digitalne valute u nekoliko regiona od prošle godine.

Međutim, digitalnu valutu centralne banke, za razliku od bitkoina, koji je osnovan na decentralizovanom protokolu blokčejna, izdaje i reguliše Narodna banka Kine, koristeći digitalni token kako bi predstavila virtuelni oblik svoje klasične valute.

U 2020. godini Kina je ostvarila transakcije mobilnog plaćanja vredne 67 biliona američkih dolara, što je 400 puta više nego u istom periodu u SAD-u.

Iako još nema tačnog vremenskog okvira za lansiranje digitalnog juana, zamenik guvernera Narodne banke Kine Li Bo je naveo na forumu Boao, koji je održan prošlog meseca, da je Kina kao druga najveća ekonomija na svetu izazvala brojne komentare i razgovore u stručnim krugovima na tu temu.

Često se govori o tome da će digitalni juan biti izazov američkom dolaru.

Svaka zemlja je u osnovi podložna američkom zakonodavstvu, jer se njihovi bankarski sistemi preklapaju sa američkim dolarom, rekao je profesor Luiđi Zingales sa poslovnog fakulteta Univerziteta u Čikagu za CGTN.

„Mislim da je sve više nezadovoljstva u mnogim zemljama sveta i one ne žele da budu deo toga. Naročito kada odluka koju su donele SAD nastoji da bude promenljiva“, rekao je Zingales, navodeći kao primer da bi dogovori mogli biti prekinutu kada se sklope sa zemljama kao što je Iran.

Zingales je naveo i da sada postoji potreba u svetu za alternativnom valutom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.