Kina tvrdi da sa talibanima ima “otvorenu i efikasnu komunikaciju”: Zatvorena vrata sastanka u Kabulu

0

(Beta-AP) – Kina je sinoć saopštila da je uspostavila otvorenu i efikasnu komunikaciju sa novim avganistanskim vladarima talibanima, posle sastanka kineskog ambasadora u Kabulu sa predstavnicima te ekstremističke organizacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije iznelo detalje o jučerašnjem sastanku zamenika šefa političkog krila talibana Abdula Salama Hanafija i kineskog ambasadora u Kabulu Vang Jua.

Kina je prošlog meseca ugostila delegaciju predvođenu jednim od lidera talibana Mulom Abdulom Ganijem Baradarom, pre nego što je ta grupa nasilno preuzela vlast u gotovo celom Avganistanu.

Peking, koji navodi da je uvek poštovao nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Avganistana, ne namerava da masovno evakuiše svoje građane iz Avganistana i kritikuje SAD zbog haotičnih scena na aerodromu u Kabulu.

“Kina poštuje nezavisnu odluku avganistanskog naroda o njegovoj budućnosti i sudbini i spremna je da nastavi da razvija dobrosusedske odnose prijateljstva i saradnje sa Avganistanom i da igra konstruktivnu ulogu u obnovi zemlje”, navelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.