Kina šalje lekare da provere zdravstveno stanje Kim Džong Una: Šta do sada znamo iz oprečnih izveštaja o zdravlju lidera Severne Koreje

0
Foto Profimedia

Kina je u Severnu Koreju poslala tim koji uključuje medicinske stručnjake da provere stanje Kim Džong Una, rekle su tri osobe upoznate sa tom situacijom, preneo je Gardijan.

Putovanje kineskih lekara i zvaničnika dolazi usred oprečnih izveštaja o zdravlju lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Delegacija predvođena visokim članom Međunarodnog odeljenja Komunističke partije Kine napustila je u četvrtak Peking i odletela za Severnu Koreju, potvrdila su dva izvora agenciji Rojters.

Daily NK, portal sa sedištem u Seulu, javio je ranije ove nedelje da se Kim oporavlja nakon što je podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu 12. aprila. Južnokorejski vladini zvaničnici su osporili naknadne izveštaje u kojim sa se sugerisalo da je Kim bio u ozbiljnoj opasnosti posle operacije.

Američki predsednik Donald Tramp je prethodno takođe izrazio sumnju u takve izveštaje. “Mislim da je to netačno”, rekao je on i odbio da kaže da li je bio u kontaktu sa severnokorejskim zvaničnicima.

Izvor iz Južne Koreje je juče rekao Rojtersu da je, prema obaveštajnim podacima te zemlje, Kim živ i da će se verovatno uskoro pojaviti. Taj izbor je rekao i da nema komentar o Kimovom trenutnom stanju ili bilo kakvoj kineskoj umešanosti.

Zvaničnik blizak američkoj obaveštajnoj službi rekao je da se znalo da Kim ima zdravstvene probleme, ali da nisu imali razloga da zaključe da je ozbiljno bolestan ili da ne može da se pojavljuje u javnosti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, na pitanje o Kimovom zdravlju, rekao je za Foks njuz da nema ništa što bi mogao da podeli sa gledaocima, ali da bi građani SAD trebalo da znaju da se situacija ozbiljno nadgleda.