Kina “SAD kao inicijator ukrajinske krize bi trebalo da podrži mirovne pregovore”

0
EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

(Beta) – Na ovonedeljnom sastanku predstavnika Kine i SAD na visokom nivou u Rimu, Kina je naglasila da je posvećena promovisanju mirovnih pregovora i da međunarodna zajednica treba zajedno da podrži mirovne pregovore Rusije i Ukrajine i promoviše smirivanje situacije što je pre moguće, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Kina je ocenila da “američka strana, kao inicijator ukrajinske krize, treba pažljivo da posluša ove sugestije i da učini nešto praktično za političko rešenje ukrajinske krize, umesto da čini suprotno, ili čak širi lažne informacije kako bi iskrivila i ocrnila poziciju Kine”, navodi CMG.

Posle sastanka u Rimu, SAD treba da sprovedu obećanja predsednika Džozefa Bajdena i da iskoriste akcije da pridobiju poverenje kineskog naroda i međunarodne zajednice, dodaje se.

CMG navodi da je da su na sastanku na visokom nivou Kine i SAD, 14. marta u Rimu, dve strane imale iskrenu, dubinsku i konstruktivnu komunikaciju o kinesko-američkim odnosima i ključnim međunarodnim pitanjima i stvorile uslove za vraćanje kinesko-američkih odnosa na pravi put zdravog i stabilnog razvoja.

Ovo je prvi put da su visoki zvaničnici dve strane imali razmenu mišljenja nakon video sastanka lidera Kine i SAD u novembru prošle godine. U protekla četiri meseca, Kina je naporno radila na sprovođenju konsenzusa koji su postigli šefovi dve države, ali posvećenost SAD, piše CMG, lebdela je u vazduhu.

Tokom ovog sastanka, Kina je još jednom iznela svoj stav o pitanjima koja se odnose na Tajvan, Sinđijang, Tibet i Hongkong, istakavši da se ova pitanja odnose na suštinske interese Kine i da su to unutrašnji poslovi Kine, u koje spoljne sile ne mogu da se mešaju.

Kako dodaje CMG, jasno je poručeno da nijedan pokušaj potiskivanja Kine neće uspeti i šta je za Peking crvena linija u kinesko-američkim odnosima. Značaj odnosa Kine i SAD, kao jednih od najvažnijih bilateralnih odnosa u svetu, prevazilazi bilateralne okvire i nosi specijalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u svetu, ukazano je na sastanku.