Kina podigla nivo epidemijskog rizika u okrugu Vuhana: Posle mesec dana otkriven novi slučaj…

0
Beta - AP Photo/Paul Sancya

Kina je danas podigla nivo epidemiološkog rizika u okrugu Vuhan posle otkrića slučaja oboljevanja od bolesti COVID-19, prvih posle više od mesec dana u kolevci pandemija.

Tu veliku metropolu sa 11 miliona stanovnika, stavljenu krajem januara tokom više od dva meseca u karantin, posebno je pogodio novi korona virus koji je u Kini kontaminirao skoro 83.000 ljudi i ubio 4.633 čoveka, kažu zvanični podaci.

Iako u Vuhanu nije registrovana nova zaraza od 3. aprila, u tom gradu je otkriven novi slučaj, objavila je u nedelju Nacionalna zdravstvena komisija. To je jedan 89-godišnjak.

Nivo epidemiološkog rizika u tom okrugu podignut je sa “niskog” na “srednji”, rekle su vlasti. Vuhan se smatrao područjem “niskog” rizika od ukidanja zabrane izlaženja napolje 8. aprila, i tamo se aktivnost postepeno nastavljala uz stroge sanitarne mere posle četiri meseca prinudnog odmora zbog virusa.

Kina je u nedjelju izvestila o još 13 novih slučajeva COVID-19 što je prvi put od 1. maja da je broj obolelih tokom jednog dana dvocifren. Velika većina novih slučajeva je na severoistoku, gde je grad Šulan takođe stavljen u karantin.

Kina je u subotu priznala da je pandemija otkrila “praznine” u njenom zdravstvenom sistemu i u sistemu sprečavanja zaraznih bolesti.

(Beta)