“Kina najveća pretnja stabilnosti u svetu. Sprovode genocid nad Ujgurima, loši su prema Hongkongu, Tajvanu…”

0
(Beta/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

(Beta-AFP) – “Delovanje Kine preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost”, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken na početku dvodnevnih sastanaka sa svojim kineskim kolegama u američkoj državi Aljasci. 

“Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog delovanja Kine u Sinđijangu” gde Vašington optužuje Peking za “genocid” nad muslimanskim Ujgurima, a zabrinuti su i zbog postupanja kineske vlasti prema “Hongkongu, Tajvanu, sajber napada na SAD i ekonomskih pritisaka na naše saveznike”, rekao je Blinken.

On je to rekao najvišem zvaničniku Komunističke partije Kine za diplomatiju Jangu Džiečiju i ministru spoljnih poslova Vangu Jiu.

“Svaki taj čin preti poretku zasnovanom na propisima koji garantuje svetsku stabilnost. Zato se ne radi samo o unutrašnjim pitanjima, i osećamo obavezu da o tome govorimo”, ukazao je Blinken kao odgovor na to što Kina kaže da su to njena unutrašnja pitanja i ne spadaju u domen diplomatije.

Pored njega je savetnik predsednika Ddžozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, koji je rekao da SAD ne žele “sukob” s Kinom, ali su “spremni i za grubu igru”.

“Uvek ćemo se boriti za naše principe, za naš narod i za naše prijatelje”, rekao jeSaliven u Enkoridžu na Aljasci.