(Beta) –  Šef američkih obaveštajnih službi Džon Retklif ocenio je danas da je Kina „najveća pretnja po demokratiju i slobodu u svetu od Drugog svetskog rata“, dok Vašington pooštrava izdavanje viza članovima kineske Komunističke partije.

U članku objavljenom u Volstrit džurnalu, Retklif je osudio i kinesku krađu američkih poslovnih tajni i odbrambenih tehnologija.

„Narodna Republika Kina predstavlja danas najveću pretnju po Ameriku i najveća je pretnja po demokratiju i slobodu u svetu od Drugog svetskog rata“, napisao je šef američkih obaveštajnih službi.

On je takođe opisao operacije u kojima su kineski agenti koristili ekonomski pritisak da bi uticali ili kompromitovali američke zakonodavce.

„Kineski lideri nastoje da prava pojedinca podrede volji Komunističke partije“, naveo je Retklif.

Istovremeno, američki Stejt department je saopštio su članovi Komunističke partije Kine „neprijateljski raspoloženi prema američkim vrednostima“.

Prema novim pravilima koja odmah stupaju na snagu, vize izdate članovima kineske partije i njihovim porodicama važiće samo mesec dana nakon izdavanja i to za jedan ulazak, dok su ranije važile do 10 godina i omogućavale su neograničen broj ulazaka u SAD.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.