“Kina ja prikrila obim epidemije da bi sačuvala za sebe zalihe medicinske opreme…”: Teške optužbe iz Vašingtona

1
Foto Profimedia / ilustracija

Američki zvaničnici veruju da je Kina sakrila ozbiljnost epidemije koronavirusa da bi prikupila i sačuvala za sebe medicinske zalihe.

Obaveštajni izveštaj američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, u koji je uvid imao AP, tvrdi da je Kina prikrila obim epidemije koronavirusa i koliko je zarazna bolest, kako bi za sebe obezbedila zalihe medicinskih potrepština, potrebnim za odgovor na nju, preneo je Blic.

Kineski lideri početkom januara namerno su prikrili ozbiljnost pandemije u svetu, navodi se u izveštaju od 1. maja.

“Dalje procenjujemo da li je kineska vlada pokušala da sakrije svoje akcije negirajući da su postojala ograničenja izvoza i da su obmanjivali i odložili pružanje svojih podataka o trgovini”, dodaje se u izveštaju.

U januaru je, prema izveštaju, Kina povećala uvoz hirurških maski za lice za 278 procenata, hirurških uniformi za 72 procenta i hirurških rukavica za 32 procenta. U međuvremenu, smanjila je globalni izvoz mnoštva medicinskih proizvoda: hirurške rukavice za 48 procenata, hirurške uniforme za 71 procenat, maske za lice za 48 procenata, respiratore za 45 procenata, intubatorske setove za 56 procenata, toplomere za 53 procenta i vatu i tampone za 58 procenata.

Kineska vlada je to pokušala da prikrije, objedinjujući svoje trgovinske podatke za januar i februar, kaže se u izveštaju i dodaje da je istovremeno odlagala objavljivanje podataka o trgovini.

Izveštaj kaže da je Peking u januaru ove godine, pre nego što je sa Svetskom zdravstvenom organizacijom podelio sve detalje o novom izbijanju korona virusa, dramatično povećao uvoz i smanjio izvoz sanitetskog materijala.

Otkriće dolazi nakon što je Trampova administracija pojačala kritike prema Kini, a državni sekretar Majk Pompeo rekao u nedelju da je ta zemlja odgovorna za širenje bolesti i da prihvati krivicu.

1 KOMENTAR

  1. Postoji li mozda medjunarodni ugovor i obaveza Kine da sve informacije podeli na “izvolite”kao i uvoz i izvoz sopstvenih potreba za sopstvenu drzavu.
    Ljudi cuvaju informacije i pokusavaju maksimalno biti spremni za sve.Ako se to nekome nedopada njegov problem ali bolje da je objavljen razlog zbog cega ostale drzave nisu bile spremne.Ni u snu.Mislilo se na ….Ali nekada “zagudi”.Pametni to znaju misle i spremni su.Budale misle uvek ce biti tra la la.Kako da ne.Jos optuzujete ljude iz kog razloga?Dali su obavezni.Budite svi srecni za pomoc koji ste dobili jer nisu u obavezi pomoci nikome.Niko nije obavezan nista zapamtite.Dobra volja pa cenite bar to.Malo li je?Na bilone eura se meri pomoc koja je data i opet kritike?Malo je doveka bojim se.Sto se informacija tice uz duzno postovanje Kini postoji li izvor informacija u ostalim drzavama?Pa izvolite.Placeni ste pomucite se malo.

Comments are closed.