Ministri spoljnih poslova Kine i Indonezije pozvali su u Džakarti na hitan i trajni prekid vatre u Gazi.

Ministar spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi rekao je novinarima da dve zemlje dele isti stav o važnosti prekida vatre i rešavanja palestinskog pitanja putem modela dve države. „Siguran sam da će Kina iskoristiti svoj uticaj da spreči eskalaciju“, rekao je Marsudi, dodajući da bi Kina i Indonezija „podržale članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama“.

Kineski ministar Vang Ji rekao je da je sukob u Gazi koji traje već pola godine, izazvao „retku humanitarnu tragediju u 21. veku“. „Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je odgovorio na poziv međunarodne zajednice i nastavio da razmatra nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, ali su SAD više puta stavile veto na njega“, rekao je Vang novinarima.

Ministri su razgovarali i o ekonomskim odnosima svojih zemalja i Južnom kineskom moru. Vang je na šestodnevnoj turneji tokom koje će posetiti i Papuu Novu Gvineju i Kambodžu. Kina je najveći trgovinski partner Indonezije, sa trgovinskom razmenom od više od 127 milijardi dolara.

Kina je takođe jedan od najvećih stranih investitora u Indoneziji, sa investicijama od više od 7,4 milijarde dolara u 2023. godini. Kasnije danas, Vang bi trebalo da se sastane sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom i novoizabranim predsednikom Prabovom Subiantom, koji je trenutno ministar odbrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.