Kina demantuje da je Rusija tražila vojnu pomoć, Vašington i dalje upozorava na posledice: “Zlonamerne dezinformacije” i “podrška koja skupo košta”

0
EPA-EFE/ANDRE COELHO

Kina je demantovala tvrdnje američkih zvaničnika da je Rusija tražila vojnu pomoć u Ukrajini i optužila Vašington za širenje „zlonamernih dezinformacija“ koje su rizikovale eskalaciju sukoba, prenosi Gardijan.

“Posle napetog celodnevnog sastanka kineskih i američkih zvaničnika u Rimu u ponedeljak, Vašington je saopštio da strahuje da je Kina već počela da isporučuje oružje i opremu Rusiji”, piše u tekstu.

Prethodno su savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i visoki zvaničnik kineske diplomatije Jang Džiječi u Rimu, kako se navodi u saopštenju Bele kuće, održali “značajan razgovor o ruskom ratu protiv Ukrajine”.

Dvojica zvaničnika istakla su “da je značajno održati otvorene linije komunikacije između SAD i Kine”, dodaje se u saopštenju u vreme kada Vašington jača pritisak na Peking koji do sada nije tražio od Vladimira Putina da povuče svoje trupe iz Ukrajine, prenosi agencija Frans pres.

Salivan je upozorio visokog kineskog zvaničnika o podršci Kine Rusiji u invaziji Ukrajine, mada je i Kremlj demantovao izveštaje da je od Kine tražio vojnu opremu za rat, prenosi AP. 

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena je sve zabrinutija da Kina koristi ukrajinski rat da unapredi svoje dugoročne interse Pekinga u konkurenciji sa SAD. Salivan je tražio od Pekinga da bude jasan u svom stavu i ponovo je upozorio Kineze da bi pomoć Rusiji, uključujući pomoć u izbegavanju sankcija koje su uveli SAD i zapadni saveznici, njih skupo koštala.

“Savetnik za nacionalnu bezbednost i naša delegacija vrlo direktno i jasno izneli su našu zabrinutost o podršci Kine Rusiji posle invazije, i implikacije koje bi svaka takva pomoć imala za odnos Kine ne samo sa nama nego za odnose širom sveta”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.