Kina će obezbediti 10 miliona vakcina za program Kovaks

0

(Beta-AFP) – Kina je saopštila danas da će isporučiti 10 miliona doza vakcina protiv kovida-19 za UN program raspodele vakcina Kovaks, namenjen pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije. 

U okviru sistema Kovaks koji vodi Svetska zdravstvena organizacija, planira se da se do kraja 2021. godine obezbedi vakcine za najmanje 20 odsto stanovništva zemalja koje učestvuju u tom programu.

“Kina je odlučila da obezbedi 10 miliona doza vakcina za program Kovaks, pre svega za hitne potrebe zemalja u razvoju”, rekao je danas novinarima Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Vang je rekao da je SZO u procesu odobrenja kineskih vakcina za hitnu upotrebu.

Garantovanjem kupovine određene kolicine vakcina i pre nego što su odobrene za upotrebu, Kovaks pokušava da podstakne farmaceutske laboratorije da investiraju u svoje proizvodne kapacitete, da se garantuje ubrzanje proizvodnje i pre odobrenja.

Peking je prošlog meseca saopštio da su tri kineska proizvodjača (Sinofarm, Sinovak i CanSin) zvanično zatražili da se njihove vakcine uvrste u program vakcina Kovaksa.

SZO se nada da će moći da distribuira 145 miliona doza vakcina u prvom tromesečju. Međutim organizacija je više puta osudila, kako je nazvala “vakcinski nacionalizam”, uz strahovanje da zemlje proizvodjači sebi grabe doze.

Do sada je program Kovaks obezbedio samo delići od dve milijarde doza vakcina koje se nadao da će kupiti 2021 godine. Fajzer se prošlog meseca obavezao da će preko tog programa obezbediti 40 miliona doza svojih vakcina ove godine. Kovaks takodje ima 150 miliona doza vakcine AstraZeneke i univerziteta Oksford.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejezus početkom januara je pozvao zemlje da prestanu da sklapaju bilateralne sporazume sa laboratorijama, a laboratorije pozvao da daju prioritet Kovaksu.

Kineske vakcine je već naručilo nekoliko zemalja, ali ne i zemlje EU, izuzev Mađarske.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je juče izrazila otvorenost  pristupu kineskim kao i ruskim vakcinama na evropskom tržištu pod uslovom da pokažu punu transparentnost i podvrgnu se proceni evropskog regulatornog tela, preneli su parlamentarni izvori.