“Kina će biti najveći geopolitički test za SAD. Bićemo konkurenti, partneri i suparnici, kako kada…”

0

(Beta) – Američki državni sekretar Entoni Blinken izdvojio je u sredu odnos Amerike sa Kinom kao glavni spoljnopolitički fokus administracije predsednika Džoa Bajdena i poručio da Kina predstavlja “najveći geopolitički test” ovog veka, prenosi Glas Amerike. 

Blinken je u govoru u Stejt departmentu pokušao da pokaže kako će spoljna politika biti od koristi američkim radnicima i porodicama i naglasio da je to ključno za pristup nove administracije.

“Borićemo se za svako američko radno mesto i za prava, zaštitu i interese svih američkih radnika”, poručio je Blinken.

Kina je jedina zemlja koju je Blinken pomenuo kao jedan od osam prioriteta, među kojima su i sprečavanje još jedne globalne pandemije, reša”Naš odnos sa Kinom će biti konkurentan kada je to potrebno, partnerski kada je to moguće i suparnički kada mora”vanje problema klimtaskih promena i unapređenje demokratije u inostranstvu.

Kina je jedina zemlja koja ima moć da ozbiljno dovede u pitanje sposobnost Amerike da oblikuje globalni sistem “pravila, vrednosti i odnosa”, rekao je Blinken.

“Naš odnos sa Kinom će biti konkurentan kada je to potrebno, partnerski kada je to moguće i suparnički kada mora”, poručio je državni sekretar.