Severnokorejski vođa Kim Džong Un stigao je vozom u Rusiju, dan pred samit sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Severnokorejski državni mediji potvrdili su da je Kim krenuo svojim oklopnim vozom iz Severne Koreje, ali nisu naveli mesto odakle je pošao.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap objavila je slike Kima obučenog u crni kaput i sa šeširom kako se sastaje sa ruskim zvaničnicima na železničkoj stanici Hasan blizu ruske granice sa Severnom Korejom. Ruska agencija TASS je javila, pozivajući se na lokalnog zvaničnika, da je Kim dočekan cvećem i hlebom i solju.

Kim Džong Un će nastaviti put do Vladivostoka gde će sutra imati sastanak sa Putinom.

Očekuje se da će kasno popodne stići u Vladivostok i prisustvovati večeri koju priređuje zamenik ruskog premijer Juri Trutnev, prenose južnokorejski mediji. Posle sastanka sa Putinom, on bi mogao da obiđe susedna postrojenja i znamenitosti pre nego što krene kući u petak.

Savetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je za ruske medije da će samit biti posvećen severnokorejskom nuklearnom programu i da će Rusija nastojati da učvrsti pozitivne tendencije koje su proizašle iz sastanaka američkog predsednika Donalda Trampa sa Kimom.

Putinov savetnik je rekao da će se Kremlj truditi da stvori preduslove i povoljnu atmosferu za postizanje solidnih dogovora o problemu na Korejskom poluostrvu.

Kimov drugi samit sa Trampom u februaru u Hanoju završio se bez ikakvog dogovora zbog neslaganja oko američkih sankcija. Od tada, koliko je poznato, nije bilo kontakata na visokom nivou između SAD i Severne Koreje, iako su obe strane izrazile spremnost za održavanje trećeg samita.

Kim želi da SAD ublaže sankcije kao uzvratnu meru za neke delimične korake ka razoružanju koje je on preduzeo prošle godine, ali SAD insistiraju na tome da sankcije ostanu dok Severna Koreja ne preduzme odlučnije korake ka denuklearizaciji.

Neki stručnjaci smatraju da bi Kim mogao da pokuša da pojača svoje veze sa Rusijom i Kinom. Severna Koreja sve više izražava nezadovoljstvo zbog zastoja u pregovorima sa SAD. Prošle nedelje Severna Koreja je testirala novo oružje i zatražila da se državni sekretar SAD Majk Pompeo skloni iz nuklearnih pregovora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.