Kim Džong Un između pisma građevincima i “vegetativnog stanja”: Nastavljaju se spekulacije o zdravstvenom stanju severnokorejskog vođe

0
Foto Profimedia

Lider Severne Koreje Kim Džong Un već danima je predmet spekulacija medija širom planete, a naročito onih preko Atlantika, s ozbirom na to da posle operacije koju je imao, javnosti nije dato dovoljno informacija, a da se Kim ne pojavljuje u javnosti.

Kako je pisao “Forbs”, Severna Koreja je proslavila 88 godina od osnivanja svojih vojnih snaga, čemu Kim Džong Un nije prisustvovao, “što u normalnim okolnostima sigurno ne bi propustio”.

Njegovo duže odsustvo podstaklo je nagađanja o njegovom zdravlju, nakon što su se pojavile informacije da je teško oboleo i da operacija nije dobro prošla.

Agencija Rojters javila je da je Kina poslala tim lekara da savetuju Kim Džong Una o zdravstvenom stanju.

Pojavile su se u određenim medijima i informacije da je korejski lider u “vegetativnog stanju”.

Međutim, odmah zatim, kao odgovor na takva pisanja zapadnih medija, severnokorejske državne novine “Rodong Sinmun” pišu da je Kim Džong Un poslao pismo radnicima koji rade na modernizaciji grada Samjijon, jednom od najambicioznijih razvojnih projekata u Severnoj Koreji.

Kim se navodno zahvalio radnicima koji rade na izgradnji “idealnog socijalističkog grada”. U ovom gradu se rodio Kimov otac Kim Jong Il koji je ranije vladao zemljom.

Pojavili su se i izvještaji da je Kimov poznati voz viđen u odmaralištu u kojem se navodno oporavlja nakon “kardiovaskularne procedure”. Voz je stigao 21. aprila.

Međutim, CNN navodi da to ništa ne govori o Kimovom zdravstvenom stanju i da severnokorejski lider preferira da putuje avionom, dok voz koristi kao formalan način putovanja.