Kim Džong Un dao uslov za treći susret s Trampom, do tad mogu da pišu jedan drugom kad god žele

0
Foto: Tanjug-AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izrazio je spremnost za treći sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pod uslovom da Vašington dođe za pregovarački sto sa “dobrim stavom”, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Kim je rekao da će sačekati kraj godine da bi “SAD donele hrabru odluku” o novom sastanku.

Drugi samit Trampa i Kima krajem februara u Hanoju završen je bez dogovora zbog nesuglasica u vezi sa ukidanjem sankcija koje traži Severna Koreja.

Tramp je rekao da je Pjongjang zatražio ukidanje svih sankcija uvedenih zbog zabranjenog nuklearnog i balističkog programa, dok je Severna Koreja saopštila da je na drugom samitu tražila delimično ukidanje tih sankcija.

“Spremni smo za još jedan pokušaj ako SAD predlože organizovanje trećeg samita sa dobrim namerama i uzajamno prihvatljivim uslovima”, rekao je Kim u govoru u parlamentu.

Kim je dodao da njegov lični odnos sa Trampom ostaje jak navodeći da mogu jednom drugom da upućuju pisma kada god to žele.

“Strpljivo ćemo čekati do kraja godine da SAD donese tu hrabru odluku”, dodao je lider Severne Koreje.

Na prvom samitu 12. juna u Singapuru, njih dvojica su postigli dogovor o denuklearizaciji korejskog poluostrva, ali su formulacije u zajedničkoj deklaraciji ostale nejasne tako da ih obe strane tumače različito.