“Kijev bi mogao da padne za nekoliko dana”: Američki zvaničnici zabrinuti za sudbinu ukrajinske prestonice

1
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Američki obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da bi Kijev mogao da padne pod rusku kontrolu za nekoliko dana, kažu dva izvora upoznata sa najnovijim obaveštajnim podacima, a prenosi CNN.

Izvori su rekli da početna američka procena pre invazije predviđa da će ukrajinska prestonica biti okupirana u roku od jednog do četiri dana od ruskog napada. Tvrde da su procene i dalje takve.

Ukrajinske vlasti su potvrdile da su ruske snage ušle u severni deo Kijeva.

Američki zvaničnici veruju da se Rusija susreće sa većim otporom od onog koji je očekivala. Oni su ipak odbili da odgovore na pitanje o tome da li veruju da će Kijev uskoro pasti.

Obaveštajni zvaničnici Zapada ocenili su ranije da Rusija planira da svrgne ukrajinsku Vladu i uspostavi drugu, koja će zastupati njihove interese. Međutim, oni još uvek ne znaju da li Putin planira da okupira i kasnije zadrži ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinski ministar odbrane je putem Tvitera pozvao ljude iz oblasti Obolon, koja se našla na udaru ruskih snahga, da se odupru “pravljenjem Molotovljevih koktela”.

Demokrata iz redova Komiteta za naoružanje Ruben Galjego rekao je da bi “SAD morale da uzmu u obzir kompromitovanost ukrajinske vojske i da naoružaju partizane koji će zaista pružiti otpor Rusiji.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

1 KOMENTAR

  1. 🇷🇸Najpre su huškali Zelenskog, pa ga ostavili da se sam suprotstavlja Putinu. A sada im se obavještajci bas brinu za Ukrajince. Takve “prijatelje” bas da ne poželiš.

Comments are closed.